Politerno > Україна і світ > Обленерго Суркісів вперто не хоче платити 100-мільйонний штраф

Обленерго Суркісів вперто не хоче платити 100-мільйонний штраф

  • 6 Березня, 2020
  • 2799 Переглядів
  • 0

Верховний суд направив на новий розгляд позов ПАТ “Запоріжжяобленерго” до Офісу великих платників податків ДФС на рішення про скасування 100-мільйоного штрафу для ПАТ.

Про це йдеться в Єдиному реєстрі судових рішень.

Довідково: міноритарними власниками “Запоріжжяобленерго” є брати Суркіси. На пов’язану із ними компанію Lex Perfecta (Кіпр) записано 16,52% підприємства.

Раніше ми писали: Співробітники НАБУ підозрюють братів Суркісів у виведенні значних коштів з держобленерго – Охрименко

За даними реєстру, 1 жовтня 2018 року Офіс великих платників податків ДФС направив “Запоріжжяобленерго” податкове повідомлення-рішення в частині суми 100,4 млн грн штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПАТ податкових накладних.

“Запоріжжяобленерго” факт затримки із реєстрацією податкових накладних не заперечувало. Проте, у компанії наголосили, що несвоєчасна реєстрація таких податкових накладних жодним чином не призводить до порушення законних прав та інтересів окремих покупців у вигляді позбавлення чи обмеження їх права на податковий кредит. Бо останні не є платниками податку на додану вартість та, відповідно, податкові накладні їм не надаються, аргументували у “Запоріжжяобленерго”.

Провадження у справі відкрив Запорізький окружний адмінсуд, 25 березня 2019 року, за позовом Офісу великих платників податків ДФС до “Запоріжжяобленерго”.

7 травня 2019 року Запорізький окружний адмінсуд розглянув позов “Запоріжжяобленерго” до Офісу великих платників податків ДФС про скасування штрафу. Суд відмовив компанії у задоволенні позову. Суд констатував, що Офіс великих платників податків ДФС під час прийняття оскаржуваного рішення “діяв обґрунтовано та з урахуванням всіх обставин, які мають значення при прийнятті рішення, що зумовлює висновок суду про відсутність підстав для задоволення позовних вимог Публічного акціонерного товариства “Запоріжжяобленерго”.

8 серпня 2019 року Запорізький окружний адмінсуд задовольнив заяву “Запоріжжяобленерго” про забезпечення позову шляхом зупинення стягнення податківцями коштів з рахунків підприємства (в рахунок погашення податкового боргу на 5,1 млн грн).

Не погоджуючись із рішення Запорізького окружного адмінсуду, Офіс великих платників податків ДФС намагався оскаржити його у апеляційному суді. Однак, у лютому 2020 року Третій апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Офісу великих платників податків ДФС на ухвалу Запорізького окружного адмінсуду.

3 березня 2020 року справу Верховний суд розглянув касаційну скаргу “Запоріжжяобленерго” на рішення судів нижчих інстанцій. І частково задовольнив її, скасувавши рішення судів нижчих інстанцій, якими компанії було відмовлено у задоволенні позову до Офісу великих платників податків ДФС про скасування податкового повідомлення-рішення в частині суми 100,4 млн грн штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування, які не підлягають наданню покупцям (неплатникам ПДВ).

Суд аргументував своє рішення тим, що суди не дослідили, чи підлягає Товариство юридичній відповідальності за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, перелічених в акті податкової перевірки.

“Зазначене є порушенням норм процесуального права, яке унеможливило встановлення фактичних обставин, що мають значення для правильного вирішення справи”, – зазначив Верховний Суд у своєму рішенні від 3 березня 2020 року.

Зауважимо, “Запоріжжяобленерго” сьогодні фігурує у кримінальному провадженні  про так звані енергетичні схеми “Крючкова-Суркіса”. Воно було зареєстровано НАБУ у 2015 році.

За підсумками розслідування, колишній керівник компанії “Енергомережа” Дмитро Крючков вже отримав підозру.

Останнього називають “людиною Суркісів”, хоча б з тих причин, що на доступних у ЗМІ телефонних розмовах Крючкова, Конененка, Суркісів та інших осіб, обговорюються, зокрема, і питання доставки грошей в офіс Суркісів.

Додамо, що за словами директора НАБУ Артема Ситника, слідство щодо підозрюваного у справі Дмитра Крючкова буде завершено найближчим часом. Більше того, сьогодні НАБУ перевіряє інформацію зі ЗМІ стосовно інших фігурантів справи.

Читайте також: УЄФА перевело майже 390 млн євро на офшори Суркіса, а не ФФУ – Der Spiegel

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE