Politerno > Україна і світ > Після зустрічі з Єрмаком, у “Слузі народу” пояснили, для чого потрібна консультативна рада з ОРДЛО

Після зустрічі з Єрмаком, у “Слузі народу” пояснили, для чого потрібна консультативна рада з ОРДЛО

  • 13 Березня, 2020
  • 1298 Переглядів
  • 0

В Офісі президента відбулася зустріч глави відомства Андрія Єрмака та нардепів фракції “Слуга народу”.

Про це повідомили джерела УП.

Серед присутніх у будівлі нардепи Микола Тищенко, Єлизавета Ясько, Юлія Гришина та інші.

Тим часом о 20:00 на Банковій під будівлею Офісу президента партія “Голос” збирає людей через домовленості у Мінську.

Деякі нардепи фракції “Слуга народу” виступили проти створення консультативної ради в Тристоронній контактній групі за участі представників ОРДЛО. Офіційна позиція фракції поки не відома.

Станом на 21:13 заяву підтримали 43 нардепи: Аліксійчук Олександр, Безгін Віталій, Богданець Андрій, Бондар Ганна, Вагнєр Вікторія, Василевська-Смаглюк Ольга, Василів Ігор, Герус Андрій, Гурін Дмитро, Дануца Олександр, Дирдін Максим, Жупанин Андрій, Кисилевський Дмитро, Куцак Богдан, Красносільська Анастасія, Кузьміних Сергій, Лерос Гео, Маріковський Олександр, Марчук Ігор, Мезенцева Марія, Матусевич Олександр, Михайлюк Галина, Мовчан Олексій, Мотовиловець Андрій, Наталуха Дмитро, Овчинникова Юлія, Пашковський Максим, Петруняк Євген, Подгорна Вікторія, Потураєв Микита, Прощук Едуард, Рубльов Вячеслав, Санченко Олександр, Стернійчук Валерій, Тимофійчук Володимир, Ткаченко Олександр, Фріс Ігор, Чернєв Єгор, Чорний Дмитро, Шуляк Олена, Юнаков Іван, Яременко Богдан, Ясько Ліза.

Заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук у своєму пості пості у Facebok повідомила, що консультативна рада з представниками ОРДЛО дозволить українській владі консультуватись у Мінську не з бойовиками, а з проукраїнськими мешканцями Донбасу.

“Буквально нещодавно закінчилася зустріч депутатів з Андрієм Єрмаком. Всі питання було обговорено, всі розбіжності зафіксовано… Депутати висловили побоювання суспільства і це нормально для демократичної країни. Керівник Офісу Президента ці побоювання вислухав і запевнив у тому, що червоні лінії перейдені не будуть. Стороною переговорів була і залишається Російська Федерація. З ватажками бойовиків переговори ніхто не веде і вести не збирається”, – зазначила нардеп.

За словами Кравчук, влада давно хотіла  “скасувати монополію керівників маріонеткових республік в переговорах у Мінському процесі”. Мовляв, “позицію Донбасу” мають представляти його жителі, які переїхали на контрольовану територію. Тому консультативна рада може складатись навпіл з мешканців окупованих території та переселенців.

Кравчук запевняє, що про визнання так званих “республік” не йдеться, і “про це навіть мови не може бути”.

Вона нагадала, що Мінські угоди підписувала попередня влада, а вони “передбачають консультації в рамках ТКГ з представниками ОРДЛО” щодо реформи децентралізації.

За словами Кравчук, питання до цієї норми треба ставити до Петра Порошенка, який “санкціонував підписання таких угод”.

Депутатка зазначила, що якщо вже консультуватися з кимось, то “краще це робити не з ватажками бойовиків”.

Вона стверджує, що в “міжнародно-правовому плані нічого по суті не змінюється”, Україна не веде перемовин із ОРДЛО, але нібито отримує перевагу через включення у процес “тих українців Донбасу, які обрали шлях залишитися з Україною”.

Кравчук додала, що консультативна Рада – це дорадчий орган, який має “усадити за стіл не політиків, а людей – лідерів думок і спільноти”. Крім того, цей орган ще не створений.

Читайте також: Підписані у Мінську домовленості – државна зрада, – Бутусов

Нагадаємо, 13 березня глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що на останній зустрічі у Мінську сторони домовилися створити спільну платформу з представниками окремих районів Донецької і Луганської областей, які не контролюються урядом України. Україна узгодить з представниками терористичних організацій “ЛДНР” питання децентралізації та проведення місцевих виборів.

Також стало відомо, що у Мінську підписано домовленості про створення консультативної ради, в якій ОРДЛО будуть представлені як суб’єкт, а Росія в статусі гаранта-спостерігача опинилася на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

Окремі нардепи з фракції “Слуга народу” виступили проти створення консультативної групи в ТКГ за участі представників ОРДЛО.

Як зазначила журналістка Наталя Седлецька, керівник Офісу президента Андрій Єрмак перший з українських посадовців підписав угоду з бойовиками ОРДЛО.

Читайте також: Що означає створення спільного органу з бойовиками. Відповіді Романа Безсмертного

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE