Politerno > Україна і світ > “Є загроза, що як під час ваучерної приватизації, землю почнуть скуповувати на підставних осіб”, – Бутусов

“Є загроза, що як під час ваучерної приватизації, землю почнуть скуповувати на підставних осіб”, – Бутусов

  • 31 Березня, 2020
  • 1003 Переглядів
  • 0

Закон про ринок землі – що сталося, які можливості і які ризики створив парламент?

1. Це не “перемога” і не “катастрофа”, це МВФ змусив українців зробити реальний рух в сторону ринку землі під загрозою дефолту. Але загрозу розкрадання землі цей закон не усуває. Призведе це до прогресу, чи до провалу – залежить від держави.

2. Закон не дозволяє покупку державної та комунальної землі, купувати можна тільки землю, якою володіють приватні особи, і купувати можуть лише громадяни України. Головним активом України є 10,5 мільйона гектарів сільгоспземлі в розпорядженні держави.

3. Закон дозволяє з 1 липня 2021-го тільки громадянам України придбати до 100 гектарів землі. Купувати можна тільки землю, якою володіють приватні особи. Пріоритетне право викупу мають орендарі. Механізм покупки не відрегульований. Є загроза, що як під час ваучерної приватизації, землю почнуть скуповувати на підставних осіб. Закон треба уточнювати, і потрібен земельний банк, судова система і електронний кадастр.

4. Президент Володимир Зеленський вперше в кар’єрі прийняв рішення не виходячи зі страху про свій рейтинг (70% громадян проти ринку землі у виконанні “Слуг народу”), а виходячи з державних інтересів. Вперше Зеленський почав реальну структурну реформу в країні. Це хороший прецедент.

Читайте також: “По-злодійськи. Пізньої ночі, під час епідемії”: Тимошенко обіцяє покарати усіх причетних до афери “ринку землі” (Відео)

5. Фракція “Слуги народу” розкололася, і вперше для прийняття стратегічного рішення “слугам” Зеленського довелося працювати без дурнуватого турборежиму, і створити коаліцію з Порошенком, Вакарчуком, і примкнулою до них “Довіра”.

6. Закон вступить в силу після місцевих виборів восени 20-го, за цей час політична реальність буде змінена, закон є час переробити.

7. Обмеження на покупку землі юридичним особам з 2024-го року до 10 тисяч гектарів – це обов’язково вимагає уточнення. Ринок землі повинен створювати стимули для розвитку переробки і високотехнологічного виробництва, для цього 10 тисяч це навіть занадто багато, як кажуть провідні аграрні асоціації.

8. Якщо влада не виробить стратегію земельної реформи, не визначить чітко її цілі та завдання, не налагодить взаєморозуміння з профільними аграрними асоціаціями, замість зміцнення держави відбудеться переділ агроринку і багато громадян понесуть збитки. При цьому найменше при будь-якому бардаку в державі страждають олігархи.

Юрій Бутусов

Читайте також: Як банки кредитуватимуть фермерів для купівлі землі

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE