Politerno > Україна і світ > COVID-19 вразив Москву і “розповзається” у регіони РФ, в Луганську окупанти вербують лікарів

COVID-19 вразив Москву і “розповзається” у регіони РФ, в Луганську окупанти вербують лікарів

  • 17 Травня, 2020
  • 1082 Переглядів
  • 0

За даними американського університету Джона Хопкінса, Росія зайняла друге місце в світі за кількістю підтверджених випадків зараження коронавірусом, а в окупованому Луганську лікарям пропонують тимчасові контракти для боротьби з інфекцією у Москві.

Про це повідомляють CNN та Донбас.Реалії.

Найважчий удар припав по столицю РФ – Москву. Оперативний штаб по боротьбі з коронавірусом повідомив у неділю, що з 281 752 підтверджених випадків більше половини – 142 824 – припадають на Москву. Але тепер вірус все активніше «розповзається» і по регіонах величезної країни, що розкинулася на 11 часових поясах і має в своєму складі важкодоступні і бідні території.

Під час телеконференції з главами 85 суб’єктів Російської Федерації, що відбулася минулого понеділка, президент Путін заявив, що тягар рішення про те, чи продовжувати режим карантину, чи приступити до поступового пом’якшення відповідних обмежень, тепер лежить на керівниках регіонів.

Він сказав: «У нас величезна країна. Залежно від кожного конкретного регіону, епідеміологічна обстановка істотно різниться. Ми брали це до уваги і раніше, а тепер повинні діяти з ще більшою обачністю і обережністю».

Згідно з офіційною статистикою, коронавірус торкнувся всі адміністративні суб’єкти Росії, від Калінінграда анклаву на заході, затиснутого між Польщею і Литвою, до віддаленого Чукотського автономного округу, розташованого через Берингову протоку в безпосередній близькості від Аляски, на сході. Регіони починають доповідати в центр свої дані по коронавірусу, іноді створюючи «нестикування» в загальній статистиці щодо заражень і смертності від вірусу, яка публікується на централізованому сайті stopcoronavirus.rf і місцевих регіональних сайтах.

Наприклад, Калінінградська область в п’ятницю повідомила про 13 смертей, в той час, як загальнонаціональний сайт згадав про 11 смертельних випадків, що трапилися в цьому регіоні. Ще більш разючими були відмінності в національній та місцевій статистиках в Челябінській області, розташованій в Уральських горах: місцева влада повідомила про смерть 10 пацієнтів від коронавірусу на додаток до 6 смертей, згаданих на центральному сайті.

Віце-прем’єр російського уряду Тетяна Голікова заявила минулого тижня представникам ЗМІ, що уряд Росії не маніпулює статистикою по коронавірусу, однак складається таке враження, що дані про смертність від нього все більше перетворюються на такий собі «політичний футбол». Світові експерти вказують на те, що смертність від COVID-19 в Росії відносно низька – в даний час. За даними оперативного штабу кількість померлих становить всього 2 631 особа, незважаючи на те, що за кількістю виявлених заражень Росія займає друге місце в світі після США.

Представники органів охорони здоров’я в Москві дезавуюють атаки ЗМІ, в яких стверджується, що влада приховує справжню кількість померлих, заявляючи про те, що офіційні дані є «абсолютно відкритими». Однак столичний департамент охорони здоров’я також визнає той факт, що до числа померлих від коронавірусу відносяться тільки ті пацієнти, патологоанатомічний розтин яких підтвердив їх смерть від ускладнень COVID-19.

Дії столичної влади характеризуються певною обережністю. Минулого тижня президент Путін оголосив про деяке пом’якшення протиепідемічних заходів на розсуд керівників на місцях. Однак мер Москви Сергій Собянін згодом заявив, що він не буде поспішати зі скасуванням карантинних заходів.

«Передчасне зняття обмежень несе з собою небезпеку другої хвилі пандемії», – заявив він. – Однак і невиправдані затягування зі скасуванням протиепідемічних заходів теж можуть завдати людям шкоди».

Багато у чому Собянін перетворився в центральну публічну фігуру стосовно боротьби з коронавірусом, оскільки президент Путін протягом тривалого часу переховувався у своїй резиденції в Ново-Огарьово.

Після того, як обстановка в Москві з початку квітня поточного року почала загострюватися, московська влада протягом буквально місяця побудувала нові спеціалізовані лікарні. Собянін одним з перших в країні ввів в Москві електронні перепустки для пересувань по місту, які, правда, не зустріли особливого ентузіазму у городян. Москва також вводить масштабну програму тестування на коронавірус, яка буде доступна всім жителям.

Криза системи охорони здоров’я

Москва багато в чому краще оснащена для боротьби з коронавірусом, ніж багато інших менш успішних регіонів. У ній зосереджені великі приватні фінанси і бюджетні ресурси, яким інша Росія може тільки позаздрити.

При мерові Собяніну до приходу пандемії коронавірусу в Москві реалізовувалися численні муніципальні програми. Столиця все більше ставала місцем зосередження чудових парків з вільним Інтернетом, модних ресторанів і ексклюзивного житла.

Провідна ділова газета «Ведомости» в минулому році повідомляла, що за останні десять років Москва витратила на програми з благоустрою міста близько 1,5 трильйона рублів (близько 20,5 мільярда доларів). Це майже стільки ж, скільки на подібні проекти було витрачено у всій решті Росії.

Але не потрібно від’їжджати далеко від Москви для того, щоб побачити розрив в умовах життя зі столицею і занепад системи охорони здоров’я в регіонах.

Сюжет, розміщений нещодавно в YouTube відомою журналісткою Іриною Шихман, показував, як в місцевій лікарні невеликого міста Івантеєвка, розташованого усього в півтора десятках кілометрів від Москви, лікарі отримують захисний медичний одяг. Коли Шихман починає розмову з медичним працівником з маскою на обличчі, та каже, що «у неї немає ніяких скарг, і що в лікарні досить медичного персоналу». Однак на відеокадрах видно погано освітлені приміщення лікарні з облупленою фарбою на стінах. Це наочно демонструє тяжкий стан провінційної медицини в Росії. Очевидно, що в цій величезній країні столицю і регіони відокремлює один від одного не тільки різниця в часі.

У непідконтрольному Україні Луганську лікарям, які працюють з хворими на коронавірусну хворобу, почали пропонувати тимчасові контракти у Москві.

За словами медика луганської лікарні, пропозиції надходять від адміністрації, лікарям пропонують ставку у близько 100 тис. руб.(близько 36 тис. грн) та доплати: лікарям 80 тис., медсестрам – 50 тис, санітарам – 30 тис руб.

Раніше ми повідомляли, що поліцейські в російському Омську заблокували гуртожиток разом з мешканцями через карантин. Місцевим жителям доводиться вистрибувати з балконів, щоб купити продукти.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE