Politerno > Україна і світ > Тимошенко назвала причини виникнення кризи в енергетиці та шляхи її подолання (Відео)

Тимошенко назвала причини виникнення кризи в енергетиці та шляхи її подолання (Відео)

  • 17 Травня, 2020
  • 1211 Переглядів
  • 0

Лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявила, що на сьогодні в українській енергетиці реальна катастрофа, яка є наслідком загального безладу та корупційної вразливості влади.

Про це Юлія Тимошенко говорила в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

“Перша причина енергетичної кризи в тому, що коли країна на 150% забезпечена електроенергією, влада починає купувати електроенергію з-за кордону. Де розум у цього господаря, який сьогодні керує в країні, щоб на ринок, якого не вистачає для продажу вітчизняної електроенергії, закуповувати її в інших країн?”, – зазначила Юлія Тимошенко.

Лідер ВО «Батьківщина» вважає, що з першою причиною дуже легко впоратися. На її думку, потрібно на законодавчому рівні заборонити імпорт електроенергії в Україну.

Дисбаланс в системі внутрішнього ринку енергетики, переконана голова «Батьківщини», наступив через бездумне завезення електроенергії з інших країн.

“Нам треба зараз розібратися з тим, які виникли дефіцити, негайно їх погасити та привести до ладу всі енергетичні баланси без залучення інших країн”, – запевнила Юлія Тимошенко.

Лідер партії наголосила на важливості створення необхідних технічних ресурсів, які дозволять не лише відмовитися від імпорту, а й експортувати вітчизняну електроенергію за кордон.

“Ми – конкурентоспроможні, бо собівартість нашої електроенергії значно нижча, ніж у Європі. Ми можемо залити Європу своєю енергією, але для цього потрібні серйозні інвестиції, які забезпечать технічну можливість експорту”, – додала Юлія Тимошенко.

Політик закликала дати гарантії інвесторам. Україні належить створити проекти, які забезпечать можливість експортувати більше електроенергії в інші країни

Вона нагадала, що внаслідок зупинки економіки під час карантину, знизився обсяг споживання електроенергії. У цій ситуації, переконана Юлія Тимошенко, регулювати ринок потрібно шляхом пропорційного скорочення продажів для всіх типів генерації.

“Якщо ринок став менший – треба пропорційно для всіх типів генерації знизити право продавати на ринку. В середньому на 10% електроенергії стали менше споживати. Значить потрібно скоротити на 10% атомної, теплової, зеленої, аби отримати баланс та уникнути перекосів. Але зараз цього немає”, – зауважила Юлія Тимошенко.

Лідер «Батьківщини» впевнена – для наведення ладу в енергетиці вистачить кількох місяців – але має бути чітко визначена стратегія і виконавці повинні бути стійкими до корупції.

“Нам треба зараз не сперечатися в студіях, а всім разом допомогти енергетикам навести лад у цій галузі. В нас є досвід подолання кризи в енергетиці, ми можемо підказати як діяти. Але нас мусять чути. Сьогодні треба всім об’єднуватися і давати результат країні”, – закликала Юлія Тимошенко.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE