Politerno > Україна і світ > Дубінський подав заяву про притягнення до відповідальності керівника Держфінмоніторингу

Дубінський подав заяву про притягнення до відповідальності керівника Держфінмоніторингу

  • 20 Травня, 2020
  • 1117 Переглядів
  • 0

Ігор Черкаський

Нардеп від “СН” Олександр Дубінський подав заяву до ОГП та НАБУ для проведення розслідування з приводу сприяння головою Держфінмоніторингу Ігорем Черкаським глобальній схемі з незаконного відшкодування з ПДВ упродовж 2019-2020 років, яка завдала державі збитків на загальну суму 79 млрд грн.

Він вимагає притягнути Черкаського до кримінальної відповідальності за ст. 364 і ст. 367 Кримінального кодексу.

Це зловживання владою (службовим становищем) і службова недбалість, що карається не тільки штрафами (250-700 неоподатковуваних податком мінімумів – 4,3-8,5 тис. грн), а й позбавленням волі на строк до 3 років у разі першого порушення. А також штрафом до 17 тис. грн (1000 н.м.) і 6-річним ув’язненням у разі тяжких наслідків для держави. У цьому випадку йдеться саме про особливо великі розміри втрат для бюджету – 79 млрд грн.

Дубінський з’ясував, що розкрадання були поставлені на широку ногу і йшли з великим розмахом. Злочинці задіяли широку мережу транзитно-конвертаційних підприємств. За один тільки лютий 2020 року держбюджет недоотримав 3,5 млрд грн, у схемі брали участь 549 компаній:

  • у Львівській області збитки становлять 500 млн грн (задіяно 62 підприємства)

  • у Київській області – 391 млн грн (102 підприємства)

  • у місті Києві – 135 млн грн (116 підприємств);

  • у Донецькій області – 100 млн грн (54 підприємства) тощо.

Координував роботу конвертаційних центрів львівський контрабандист-конвертатор Василь Костюк, який діяв у межах глобальної змови з керівниками Державної податкової служби, Мінфіну та Держфінмоніторингу. З боку ДПС у схемі була задіяна керівниця головного управління ДПС у Донецькій області Ірина Долозіна. Вона відповідала за роботу “конвертів” на сході та півдні України: у Донецькій, Луганській, Харківській, Запорізькій, Одеській та Миколаївській областях.

З ініціативи помічника міністра фінансів Олександра Кондра були призначені регіональні куратори ПДВ-схеми у ключових областях:

  • Київська область – Орест Вітик;

  • місто Київ – Нонна Багмет;

  • Донецька область – Ірина Долозіна;

  • Львівська область – Василь Крисяк;

  • Одеська область – Єгор Федонюк (заступник керівника).

З боку Держфінмоніторингу, який не міг не знати про незаконні ПДВ-схеми, оскільки в цей орган стікається вся інформація про більш-менш значні оборудки, все курирував Ігор Черкаський: його робота – аналізувати грошові потоки і розслідувати підозрілі операції, які в цьому випадку очевидні. Також, за інформацією Олександра Дубінського, були залучені Юрій Криган, Олександр Кондра та Дмитро Мішалов.

Народний депутат наполягає на проведенні повномасштабного розслідування і притягнення учасників схеми та її покровителів до відповідальності. Зібрані ним факти і докази передав у ГПУ та НАБУ.

Нагадаємо, група із 51 нардепа подала до КСУ подання про відповідність Конституції указу екс-президента Петра Порошенка про призначення директором НАБУ Артема Ситника.

Також ми повідомляли, що нардеп від “Слуги народу” Олександр Дубінський у принизливій формі висловився про екснардепа Сергія Лещенка, якого він буде вимагати звільнити з Наглядової ради “Укрзалізниці”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE