Politerno > Україна і світ > Шлях до отримання грошей МВФ відкрито

Шлях до отримання грошей МВФ відкрито

  • 22 Травня, 2020
  • 996 Переглядів
  • 0

Закон “Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності” після підписання президентом був опублікований у виданні “Голос України“.

Документ є однією з попередніх умов для нової програми співпраці України з МВФ.

Документом вдосконалюється регулювання діяльності банків, зокрема шляхом надання Національному банку необхідних інструментів впливу в цій сфері.

Передбачається визначити особливості судового провадження у справах про оскарження рішень Національного банку про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, про відкликання у банку банківської ліцензії та ліквідації банку, рішень Фонду про введення тимчасової адміністрації в банку, про початок процедури ліквідації банку, про затвердження плану врегулювання і будь-яких інших рішень, прийнятих на його виконання, а також рішень про призначення уповноважених осіб Фонду, делегування їм повноважень, рішень КМУ про участь держави у виведенні неплатоспроможного банку з ринку, рішень Міністерства фінансів України, прийнятих на виконання таких рішень Кабміну, а також встановлення чітких законодавчих приписів про неможливість зупинення чи припинення розпочатих на підставі таких рішень процедур.

Документом передбачається і вдосконалення регулювання ліквідаційної процедури банків, механізму відшкодування збитків (стягнення збитків) зі пов’язаних з банком осіб та інших осіб, якими банку та кредиторам банку було завдано збитків (завдано шкоди), розширення і вдосконалення механізмів участі держави у виведенні банку з ринку.

Якщо суд визнає незаконним рішення про виведення банку з ринку, це все одно не може бути підставою для скасування цього рішення, випливає із закону. Іншими словами, колишні власники не зможуть повернути банк. Але при цьому власники і екс-власники банку, інтереси яких були порушені при виведенні банку з ринку, можуть отримати відшкодування збитку, але тільки в грошовій формі.

У законі також:

  • прибрали норму про обмеження державної реєстрації. Питання може бути вирішено на рівні підзаконних нормативно-правових актів, без змін до закону;

  • змінено процедури по призначенню судом аудиторської компанії, яка визначатиме розмір збитків;

  • передбачено, що судові провадження, які розпочалися, але не отримали остаточне рішення до дня набрання чинності цим законом, вирішуються, розглядаються або переглядаються за новими правилами, передбаченими цим законом.

Нагадаємо, раніше в НБУ роз’яснили суть закону про банки. Нацрегулятор підкреслив, що суд не зможе скасувати або зупинити ліквідацію банку.

Як повідомляв міністр фінансів України Сергій Марченко, МВФ погодиться вести переговори з Україною про нову програму тільки після схвалення Верховною радою банківського законопроекту №2571-д.

Підкреслимо, парламент ухвалив цей проект за основу в першому читанні в кінці березня. До документа було подано рекордні понад 16,5 тисячі правок до другого читання. Для того, щоб закон не був заблокований в Раді місяцями, був розроблений новий законопроект, у якому парламентарії передбачили спеціальну процедуру розгляду для даного проекту. Потім нардепи підтримали спецпроцедуру розгляду закону про банки у другому читанні.

13 травня Верховна Рада України ухвалила законопроект №2571-д про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності в цілому.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE