Politerno > Україна і світ > Директор Енергоспівтовариства ЄС Копач дав “чарівного пенделя” Буславець (Документ)

Директор Енергоспівтовариства ЄС Копач дав “чарівного пенделя” Буславець (Документ)

  • 23 Травня, 2020
  • 4421 Переглядів
  • 0

20 травня в.о. міністра енергетики України Ольга Буславець отримала від директора секретаріату Європейського Енергоспівтовариства Янеза Копача листа, в якому він піддав гострій критиці дії уряду України. 

Зазначений лист опинився у розпорядженні головного редактора Цензор.нет Юрія Бутусова, котрий назвав текст “суперскандальним” і “чарівним пенделем Кабміну від Євросоюзу”. За його словами, цей документ оголяє повний хаос енергетичної політики уряду України.

Журналіст нагадує, що Україна з метою домогтися енергетичної незалежності від РФ докладає всіх зусиль, щоб увійти в Європейське Енергоспівтовариство, і тому тональність листа Копача не дипломатична, а директивна. На відміну від висловлювань європейських дипломатів, висловлювання енергетиків про український Кабмін і його дії дуже чіткі і конкретні.

Копач вимагає припинити дискримінацію державних енергокомпаній і, перш за все, припинити за рахунок “Енергоатому” дотувати приватні енергокомпанії.

Також Копач зажадав забезпечити справжню конкуренцію на ринку, детально пояснивши, яким чином це потрібно зробити. Європейське Енергоспівтовариство вимагає від Кабміну негайно врахувати його рекомендації згідно з домовленостями.

Найцікавіше: європейський енергетик рішуче домагається від Буславець, щоб та дотримувалася закону України “Про ринок електричної енергії” і перестала ігнорувати звернення Енергоспівтовариства. 

Приводом для такого беспрецедентно жорсткого листа стало те, що 20 травня Кабмін вніс зміни до постанови №483 “Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії”. Ця постанова фактично передбачає продаж державної електроенергії на аукціонах. З цією позицією не погоджується нове керівництво “Енергоатому”, яке вважає, що з промисловістю слід укладати двосторонні контракти. Копач фактично підтримав “Енергоатом” і вимагає скасувати правки до постанови.

Яке величезне значення позиція Копача має в реформі енергетики в Україні, добре зрозуміло з інтерв’ю з ним Сергія Головнєва.

Ось офіційний переклад тексту листа Янеза Копача від 20 травня.

Я хотів би звернутися до вас щодо Постанови №48 3 від 5 червня 2019 року, в яку сьогодні Кабінетом Міністрів України були внесені зміни, виходячи з вашої пропозиції. Це постанова КМУ “Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії”.

Ця мета є законною, але процес її прийняття – ні. Він не був прозорим та супроводжувався недотриманням норм законодавства. Статтею 62 ЗУ “Про ринок електричної енергії” передбачено, що пропозиції щодо покладення спеціальних обов’язків готуються НКРЕКП за попередньої консультації із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства. НКРЕКП повинна довести до відома Секретаріату Енергетичного Співтовариства інформацію про заходи, вжиті на виконання цієї статті, зокрема щодо можливих наслідків таких заходів для конкуренції на ринку електричної енергії України та на ринку електричної енергії Енергетичного Співтовариства.

Попередній Уряд ігнорував це положення, і Ви також це продовжуєте. Ми випадково помітили опублікований для громадських обговорень проект вищезазначеної Постанови та подали суттєві коментарі до неї, які були надіслані мною 12 травня. Ваше Міністерство навіть не відповіло і проігнорувало все, що ми запропонували, включаючи проблеми, пов’язані з дотриманням acquis. Це означає не лише порушення зобов’язань України щодо Директиви про електроенергію в рамках Договору про Енергетичне Співтовариство, а й Закону України “Про ринок електричної енергії”. Під час обговорення статусу ринку електроенергії, організованого Комітетом ВР України з питань енергетики, Ви публічно оголосили, що ваше Міністерство запропонує прийняти так звані фінансові спеціальні обов’язки, запропоновані Секретаріатом та підтримані USAID рік тому. Зміни, прийняті до Постанови КМУ, сьогодні не враховують жодної з наших пропозицій.

Ми розуміли, що негайний перехід до фінансового PSO буде складним завданням. Тому ми підготували декілька поправок, щоб зробити чинний PSO більш ефективним. Ми переробили проект, щоб його можна було швидко перетворити на фінансовий PSO, а також висловили занепокоєння щодо відповідності деяких положень. Як уже було сказано, всі наші зусилля були проігноровані. Постанова про PSO виходить за рамки того, що необхідно для досягнення загальних економічних інтересів, тобто забезпечення доступного електропостачання для домогосподарств, такого, як постачання універсальних послуг, вона непропорційна та не має юридичної визначеності.

Зобов’язання “Енергоатома” продавати Гарантованому покупцю коливається від 90% до 80% (із сьогоднішніми змінами). Цей великий обсяг електроенергії, що продається для цілей PSO, не дозволяє Енергоатому брати участь у вільному продажу на ринку. Проведення аукціонів у цих випадках є безглуздим, тому що переможець у придбанні 80% ядерної (і 35% виробленої на гідроелектростанціях) електроенергії заздалегідь відомий – Гарантований покупець, і ціна на продаж також відома заздалегідь – фактична середньозважена ціна за період квітень-травень 2019 року (включаючи акциз, що стягується з 1 липня 2019 року). Виникає також питання щодо дотримання вимог відповідності, тому що ціни генерації для продажу з атомних і гідростанцій Гарантованому Покупцю також регулюються, і це може означати непропорційне PSO як регулювання на оптовому рівні.

Більше того, покладання зобов’язань на дві державні компанії може означати дискримінацію, тому що якщо мета – це перерозподіл можливого надлишкового прибутку, то це повинно бути оцінено за об’єктивними критеріями і може бути орієнтовано на прибуток інших домінуючих (приватних) виробників, які, як очікується, також зможуть отримати великі прибутки від відкриття ринку.

На додаток, дозвіл Гарантованому покупцю купувати великі обсяги “дешевої” електроенергії не тільки для задоволення потреб домогосподарств, а також для продажу на організованих ринках, закриває велику частину ринку електроенергії і перешкоджає розвитку конкуренції. Виникає питання про використання Гарантованого покупця в схемі PSO та збереження його ролі як єдиного покупця без пояснення, за яким форвардним контрактом електроенергія повинна продаватися між Гарантованим покупцем та постачальниками універсальних послуг, хто бере на себе ризики, хто відповідає за небаланси, а також за які ризики та як постачальники універсальних послуг повинні отримувати компенсації, виходячи з покладення зобов’язань на Гарантованого покупця надавати компенсації постачальникам універсальних послуг, і де Гарантійний покупець буде отримувати гроші на такі компенсації.

Нарешті, хоча PSO має обмежену тривалість (з 1 липня 2019 року по 31 грудня 2020 року), положення Постанови взагалі не стосуються необхідності усунення перехресних субсидій і підвищення цін для домогосподарств, тим самим не розв’язуючи проблему, заради розв’язання якої PSO було прийнято.

Секретаріат підтримував реформу ринку електроенергії в Україні та пропонував текст акту PSO, що вирішував проблеми та досягав цілей без спотворення функціонування ринку. Постачальники універсальних послуг повинні мати можливість купувати електроенергію на ринку, у виробників та трейдерів на їх вибір. Це називається ринком. Заходи, запропоновані Секретаріатом, призначені для використання очікуваних надприбутків для компенсації витрат на універсальні послуги.

Тому я хотів би попросити вас переглянути затверджену постанову № 483 з затвердженими змінами та розглянути пропозиції Секретаріату та USAID. Врахування згаданих пропозицій сприятиме приведенню цього акту у відповідність із зобов’язанням взятих Україною у рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства”.

Лист показує, що Європейське Енергоспівтовариство не буде пасивно спостерігати за ситуацією в українській енергетиці.

ЄС вимагає від України грати за своїми правилами, якщо вона дійсно хоче інтегруватися в європейську енергетику. Але залишати все як є нам не дозволять, тому що зобов’язання Україна на себе вже прийняла.

Нагадаємо, за результатами моніторингу ринку, який проводить ДП “Оператор ринку”, середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії “на добу наперед” за 20 днів травня без ПДВ становить 1 348,80 грн/МВт.год, що на 7,68% вище, ніж за 20 днів квітня та на 6,62% вище, ніж за квітень в цілому. 

Також слід згадати, що як заявив в авторській колонці на “Економічній правді” підприємець Ігор Тинний, без одночасної реструктуризації кредитів в державних банках, виданих для будівництва об’єктів відновлюваної енергетики, проведення, анонсованого урядом, ретроспективного зниження “зелених” тарифів практично неможливе



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE