Politerno > Україна і світ > У ДТЕК Ахметова є план щодо лобіювання інтересів в держорганах, частина якого вже реалізована – ЗМІ

У ДТЕК Ахметова є план щодо лобіювання інтересів в держорганах, частина якого вже реалізована – ЗМІ

  • 21 Травня, 2020
  • 905 Переглядів
  • 0

Компанія ДТЕК Рината Ахметова розробила “дорожню карту”, яка передбачає виведення компанії з кризи через лобіювання інтересів у державних органах і частина якої – обмеження імпорту електроенергії та преференції для “зеленої” енергитки – вже реалізована.

Про це йдеться у матеріалі ЕП з посиланням на документ, який опинився у розпорядженні редакції.

Існування такого “плану” виданню підтвердили і співрозмовники в ДТЕК.

Прізвищ прем’єра і тимчасового міністра енергетики в документах нема. Усе зводиться до назв відомств, через які необхідно провести зазначені рішення. У переліку – НКРЕКП, “Укренерго”, Кабінет міністрів та Антимонопольний комітет.

“В Україні в різних відомствах на різних позиціях працюють люди “на зарплатах” у великих фінансово-промислових груп, які лобіюють необхідні рішення. Це давно не новина і нікого не дивує”, – каже співрозмовник ЕП в парламенті.

ЕП проаналізувала документ і виявила, що левова частка плану в різних формах вже реалізована, інша частина перебуває на різних стадіях опрацювання.

Один з ключових пунктів плану – обмеження імпорту електроенергії з РФ і Білорусі.

Документ передбачає два варіанти досягнення цілі: через ухвалення постанови Кабміну або через рішення Нацкомісії з регулювання тарифів.

У підсумку, в березні уряд запровадив спеціальне мито на імпорт електроенергії та вугілля з Росії в розмірі 65%, а у квітні НКРЕКП зупинила імпорт електроенергії з РФ та Білорусі.

Окрім цього, лобістам ДТЕК у владі вдалося домогтися:

– перегляду енергетичного балансу на користь “ахметівських” ТЕЦ і зеленої генерації

– підвищення у три рази верхньої межі ціни, за якою “гарантований покупець” може виставляти на продаж “зелену” електроенергію

Якщо вірити документам, то серед планів ДТЕК на найближчий час – розширення “прайс-кепів” на ринку “на добу наперед” та на балансуючому ринку.

Окремо в “плані” наголошується на важливості захисту “ДТЕК Західенерго” у справі АМКУ про порушення антимонопольного законодавства в межах так званого Бурштинського енергетичного острова.

У квітні 2015-го журналіст Мустафа Найєм опублікував детальний опис усіх заходів, які планує реалізувати менеджмент компаній Ахметова у найближчі місяці. Цей документ розробили директори ДТЕК під керівництвом гендиректора компанії Максима Тимченка.

Внутрішня назва документа – “Крепость”. Він складається з 4 модулів, які описують стратегію з захисту інтересів ДТЕК і тактичні кроки на січень-травень. 

Нагадаємо, як заявила нардеп Анна Скороход, експредставник президента Володимира Зеленського в Кабінеті міністрів Андрій Герус отримав хабара за внесення поправки щодо імпорту російської електроенергії.

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроєкт №2233 про зміни до закону про ринок електроенергії, який, зокрема, забороняє імпорт електроенергії до Росії за двосторнніми договорами.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE