Politerno > Україна і світ > Зниження “зелених” тарифів без реструктуризації кредитів призведе до дефолту багатьох підприємців, – Тинний

Зниження “зелених” тарифів без реструктуризації кредитів призведе до дефолту багатьох підприємців, – Тинний

  • 20 Травня, 2020
  • 902 Переглядів
  • 0

Без одночасної реструктуризації кредитів в державних банках, виданих для будівництва об’єктів відновлюваної енергетики, проведення ретроспективного зниження “зелених” тарифів практично неможливе.

Про це в авторській колонці на “Економічній правді” заявив підприємець Ігор Тинний, один з найбільших інвесторів у відновну енергетику в Україні.

На його думку, зниження “зелених” тарифів без відповідної реструктуризації боргів призведе до дефолту для багатьох підприємців.

“Держбанки видали кредитів інвесторам у ВДЕ на суму понад 1 млрд євро. У середньому кредити видавалися на 5 років, з яких пройшли вже 1,5-2 роки. Приблизно стільки ж кредитів видав ЄБРР”, – пише бізнесмен.

В найближчі 4 роки на виплати по тілу кредитів потрібно 400-500 млн євро щорічно, що стане неможливим при істотному зниженні діючих “зелених” тарифів. Виходом може стати реструктуризація боргів, однак постанова НБУ №351 забороняє продовження терміну виплат, вважає експерт.

“Оскільки уряд наполегливо вимагає великих “жертвоприношень”, а вільний (після обслуговування кредитів) грошовий потік багатьох проектів при цьому стає негативним – інвестори вимагають скасування постанови НБУ №351, яке де-факто забороняє продовжувати терміни погашення кредитів”, – заявив Тинний.

Він також додав, що при продовженні терміну погашення кредитів до 7-10 років погодитися зі зниженням “зелених” тарифів інвесторам було б легше.

Як повідомлялось, запропонований урядом меморандум передбачає зниження “зеленого тарифу” для сонячних електростанцій на 25%, для вітроенергетичних – на 12,5% без продовження термінів дії цього тарифу, а також зепрет на введення нових СЕС на поточних умовах з 1 липня.

Міненерго в переговорах з інвесторами у поновлювані джерела енергії (ВДЕ) має намір досягти домовленість щодо реструктуризації “зеленого” тарифу без пролонгації терміну виплат.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE