Politerno > Україна і світ > Уряд блокує виплату боргів виробникам “зеленої” енергетики – ЄБРР може припинити роботу в Україні

Уряд блокує виплату боргів виробникам “зеленої” енергетики – ЄБРР може припинити роботу в Україні

  • 14 Листопада, 2021
  • 854 Переглядів
  • 0
ВДЕ, "Зелена" енергетика

Ввечері 13 листопада уряд заблокував виплату 19,3 млрд гривень боргу інвесторам в “зелену” енергетику. Ці кошти надали іноземні банки в якості “зелених” єврооблігацій. Одним з таких банків був ЄБРР.

Коли з 2020 року перестали платити виробникам “зеленої” енергетики, довго точилися дискусії, як вирішити це питання. Зрештою, було ухвалено рішення випустити цінні папери “Укренерго” на 825 мільйонів доларів США з прибутковістю 6,875% під державні гарантії.

На початку минулого тижня відбулося остаточне розміщення облігацій. Ця процедура готувалася пів року. Купували ці папери, зокрема ЄБРР -75 млн дол. Цінні папери розмістили і гроші зайшли на рахунки “Укренерго” у вівторок минулого тижня, потім “Укренерго” продало валюту, гроші в гривнях переказали на ДП “Гарантований покупець”.

“Гарантований покупець” мав учора переказати кошти виробникам “зеленої” енергетики, там близько 1200 компаній, які є гравцями на ринку “зеленої” енергетики.

“І тут розпочалися каруселі. Спочатку надходила купа погроз на адресу керівника “Гарантованого покупця” Костянтина Петриковця, що якщо він покладе ці платіжки для розрахунку з виробниками “зеленої” енергетики, його звільнять, потім він зрештою сам написав заяву про звільнення. Це сталося у п’ятницю ввечері”, – пише Цензор.нет.

За даними джерела видання, гроші зараз перебувають на рахунку в “Ощадбанку”, а дивні речі при цьому продовжуються.

Читайте також: Стало відомо, які порушення знайшло НАЗК у деклараціях міністрів. ІНФОГРАФІКА

На його переконання, Петриковець написав заяву, бо його почали змушувати чинити не за законом. Він із цим не погоджувався. За законом він мав ці гроші переказати, але поклав платіжки і пішов. Після цього почався тиск на керівника “Ощадбанку” Сергія Наумова. Дивно, що цей тиск та погрози надходять безпосередньо від прем’єр-міністра. Він не полінувався сам набрати Петриковця, сам набрав Наумова і сказав останньому: “Якщо ці гроші не зупиниш, ти теж будеш звільнений”.

Наголошується, що вчора “Ощадбанк” тримав гроші на рахунку.

“Ситуацію, що склалася, можна також пов’язати із судовим процесом “Енергоатома” проти “Гарантованого покупця”. Зазначається, що ці гроші, які зайшли для розрахунку із “зеленою” енергетикою, “Енергоатом” намагається вкрасти за тими схемами, які у них є. Вони намагаються ці платіжки блокувати і паралельно намагаються домогтися рішення суду, щоб ці гроші блокувати на рівні “Гарантованого покупця”, списати “Енергоатому”.

Питання в тому, що ЄБРР та інші покупці цих облігацій, а в договорі чітко прописано, що НЕК “Укренерго” зобов’язана забезпечити шлях проходження цих коштів, що вони надійдуть виробникам “зеленої” енергетики. У договорі також чітко зазначено, що уряд зобов’язується забезпечити, що гроші спокійно дійдуть від покупців облігацій до виробників “зеленої” енергетики. Це цільові гроші”, – пише видання.

Але хтось, на переконання джерел Цензор.НЕТ, намагається ці гроші прибрати до своїх рук. 

Як повідомила пресслужба ДП, у суботу, 13 листопада, Кабінет міністрів зібрався на позачергове засідання щоб звільнити з посади директора державного підприємства “Гарантований покупець” Костянтина Петриковця.

За його словами, причиною звільнення стала відмова “виконувати незаконні вказівки представників уряду щодо розрахунків з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел”.

“Це виключно політичне рішення. Я буду оскаржувати його в законному порядку та відстоювати свою ділову репутацію, професійну честь і гідність”, – переконаний Петриковець.

Він підкреслив, що “Гарантований покупець” діє “виключно в рамках правового поля: як того вимагає закон, а не політичні забаганки”.

“Держпідприємство у відповідності до закону спрямувало 19,3 млрд гривень коштів від НЕК “Укренерго” на погашення заборгованості перед виробниками. Так вимагає закон і жодні спроби політичного тиску, телефонні дзвінки і погрози не змусять державне підприємство відступити від норм закону і використати ці кошти як заманеться політикам”, – переконує керівник.

Як заявив економіст Андерс Аслунд, якого цитує РБК Україна, Європейський банк реконструкції та розвитку може припинити роботу в Україні через дії уряду щодо розподілу залучених через “зелені” єврооблігації кошти для виплати боргів інвесторам у відновлювану енергетику.

“Скінчено, це обман. І особливо я не розумію, як Європейський банк реконструкції та розвитку далі може працювати в Україні після цього”, – сказав Аслунд.

За його словами, через дії уряду, в Україні буде колапс із залученням іноземних інвестицій, оскільки в останні роки інвестиції приходили тільки в сектор зеленої енергетики.

“Практично іноземних інвестицій в Україні немає. І це означає, що дуже низьке економічне зростання в Україні”, – додав Аслунд. 



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE