Politerno > Україна і світ > Уряд запропонував знизити “зелений тариф” для сонячних станцій на 25%

Уряд запропонував знизити “зелений тариф” для сонячних станцій на 25%

  • 15 Травня, 2020
  • 1019 Переглядів
  • 0

Запропонований Кабміном 14 травня на переговорах з інвесторами в альтернативну енергетику меморандум передбачає зниження “зеленого тарифу” для СЕС на 25%, для ВЕС – на 12,5% без продовження термінів дії цього тарифу.

Про це свідчить запропонований Кабміном проект меморандуму, передає Інтерфакс-Україна.

“Виробники електроенергії з ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації без пролонгації терміну дії договорів: для всіх об’єктів електроенергетики, які виробляють електроенергію з енергії сонця – на 25%, для всіх об’єктів електроенергетики, які виробляють електроенергію з енергії вітру – на 12,5%”, – сказано в проекті меморандуму.

Крім того, терміни введення в експлуатацію СЕС за “зеленим тарифом” запропоновано обмежити 1 липня 2020 року, ВЕС – 1 липня 2021 року. Ті, хто введе свої об’єкти в експлуатацію після зазначених строків, зможуть взяти участь в аукціонах на квоти підтримки виробництва електроенергії з ВДЕ.

Крім того, в проекті вказано, що відповідальність за небаланси для виробників електроенергії з ВДЕ, які не погодилися на умови добровільної реструктуризації, настає вже з 2020 року, тоді як для тих, хто погодився – з 1 січня 2022 року.

При цьому з 1 липня 2020 року відповідальність за небаланси становитиме 10%, з 1 січня 2021 року – 50%.

Проектом меморандуму також передбачається безкоштовне обмеження відпуску електроенергії при диспетчеризації не більше 150 хвилин на рік.

Відповідно до закону “Про альтернативні джерела енергії”, тариф для сонячних станцій становить 15,03 євроцента за кВт-год (без місцевої складової), а вітрових – 10,2 євроцента. Для побудованих в 2020 році станцій передбачено зниження “зеленого тарифу” на 25%, проте більшість запланованих до будівництва проектів сумарною потужністю понад 5 ГВт встигли підписати договір pre PPA (попередній договір про продаж електроенергії) за старим “зеленим” тарифом.

Напередодні, на зустрічі з представниками власників ВЕС і СЕС прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в період кризи в енергетичній сфері країна не може собі дозволити найдорожчу “зелену” енергію в Європі.

Раніше в.о. міністра енергетики Ольга Буславець заявляла, що меморандум про перегляд умов з виробниками електроенергії за “зеленим тарифом” буде готовий до кінця тижня, однак за підсумками зустрічі з прем’єром сторони домовилися продовжити його обговорення в понеділок.

Єдиний покупець “зеленої” електроенергії держпідприємство “Гарантований покупець” оцінює борг перед виробниками з поновлюваних джерел (ВДЕ) в понад 12 млрд грн.

“Гарантований покупець” також винен 4,8 млрд грн “Енергоатому” і 166 млн грн – “Укргідроенерго”. При цьому борг “Укренерго” перед “Гарантованим покупцем”, за його словами, перевищив 17,1 млрд грн.

За даними НКРЕКУ, відновлювальна енергетика (ВДЕ) виробляє близько 8% електроенергії, але за рахунок високого “зеленого тарифу” отримує 26% усього грошового обороту ринку електроенергії.

Раніше уряд Гончарука погоджувався, що встановлений тариф для виробників “зеленої” енергетики є надто високим, але не підтримував ретроспективне зниження тарифу, намагаючись знайти компроміс з інвесторами.

Також стало відомо, що Кабінет міністрів не планує у 2020 році підвищувати тариф на електронергію для населення. 


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE