Politerno > Україна і світ > Польща готова допомогти Україні відмовитися від російського газу – Марек Будзіш

Польща готова допомогти Україні відмовитися від російського газу – Марек Будзіш

  • 29 Травня, 2020
  • 1116 Переглядів
  • 0

Україні і ряду країн Східної Європи варто взяти приклад з Польщі і відмовитися від поставок російського газу з метою позбавлення Кремля інструментів політичного тиску і досягнення вигідних цінових умов на газовому ринку.

Про це в коментарі Guildhall заявив польський історик, аналітик центру “Інститут свободи” Марек Будзіш.

“Польська влада багато років проводить політику, спрямовану на те, щоб стати незалежною від російського газу. Така політика є результатом досвіду, адже Москва використовує газові контракти як інструмент тиску для досягнення своїх політичних цілей. Жодна незалежна держава не може дозволити собі такого диктату. З цієї причини, під час президентства Леха Качинського, ми почали будівництво газового терміналу в Свіноуйсьце, а також прийшли до прийняття Європейським союзом єдиної політики щодо умов поставок російського газу в ЄС. З цієї причини Варшава була і залишається проти будівництва «Північного потоку» і використання газу для тиску на Україну”, – заявив експерт.

“Польща робить ставку на видобуток зі своїх власних газових родовищ і до 2022 року побудує газопровід з Норвегії. Для цього польська компанія PGNiG придбала в Норвегії родовища. Польща закликає всі країни регіону, включаючи Україну, піти тим самим шляхом, пропонуючи свою підтримку. Це відноситься як до ринку СПГ, так і до ринку сирої нафти. Тому, на наш погляд, хорошим кроком є підписаний недавно урядом України меморандум про створення подальших зв’язків між газовими системами наших країн (України та Польщі – ред.). Результатом цієї політики може стати повне призупинення закупівель газу у Росії. Це також означає, що ми купуємо газ за тими ж цінами, що і Західна Європа, і його поставки не припускають політичних поступок.”, – вважає аналітик.

“Росія, постачаючи газ, хоче, перш за все, заробити на цьому хороші гроші. Тому країни, у яких немає альтернативи, платять більше. За минулі роки Польща заплатила приблизно на 20 доларів за 1000 кубометрів більше, ніж Німеччина, незважаючи на те, що транспортні витрати нижчі. Так само сьогодні Білорусь і Вірменія платять більше, ніж Німеччина. По-друге, Росія, зробивши ці країни залежними від їх поставок і державного ринку, вплинула на їх політику. Досвід України є яскравим і гарним прикладом цього. Росія поводиться як паразит, який обмежує можливості життя і розвитку країн, якими вона харчується. Через десятиліття це можна чітко побачити, порівнявши рівень життя і рівень розвитку.”, – підсумував Марек Будзіш.

Довідка: Угоду про постачання газу Росія і Польща підписали у 1996 році. Вона закінчується у 2022-му, і польська сторона вже заявила, що не збирається продовжувати її. Голова правління PGNiG Петро Вожняк раніше пояснював, що республіка щороку втрачає на угоді по 250 мільйонів доларів через відмову «Газпрому» знижувати ціни до ринкових значень.

Правоту позиції Польщі підтвердив Стокгольмський арбітраж, після рішення якого російська компанія знизила ціни з березня цього року. Тепер сторони ведуть переговори про виплату штрафу в розмірі 1,5 мільярда доларів.

Також в травні закінчився контракт на транзит російського газу до Німеччини. З цього моменту «Газпрому» доводиться бронювати потужності на аукціоні. До 1 липня торги проходять в щоденному режимі, а на третій квартал законтрактовано 80 відсотків поставок. Переможців аукціонів не називають, але експерти сходяться на думці, що використовувати трубу може тільки «Газпром». Польська сторона пояснювала зміну формату поставок бажанням більше заробити на транзиті.

26 травня, президент Польщі заявив, що з 2022 року Польща буде повністю незалежною від Росії завдяки завершенню будівництва газопроводу Baltic Pipe і зможе диктувати їй свої умови.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України підписав меморандум про співпрацю з американською компанією Louisiana natural gas Exports, Inc. щодо поставок зрідженого газу в Україну з США. Обсяг таких поставок складе 5,5 млрд кубічних метрів на рік.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE