Politerno > Україна і світ > Британська Earthsight: стільці для IKEA виробляють із незаконно вирубаного українського бука

Британська Earthsight: стільці для IKEA виробляють із незаконно вирубаного українського бука

  • 24 Червня, 2020
  • 1143 Переглядів
  • 0

Розкладні стільці Terje, які можна придбати у мережі магазинів ІКЕА, виробляють з незаконно вирубаного українського бука.

Про це йдеться у розслідуванні британської неурядової організації Earthsight.

Постачанням сировини для виробництва займається лісомисливське господарство смт Великий Бичків на Закарпатті. Перевірки Державної екологічної інспекції підтвердили, що Великобичківське ЛМГ незаконно видало ліцензії на “санітарні” рубки на понад сотню ділянок з квітня по червень 2018 року. 

Дані, отримані в ході розслідування, свідчать, що Великобичківське ЛМГ проводило незаконні санітарні рубки у тому ж обсязі в аналогічний період у 2019 та 2020 роках.


Читайте також: 
Корупція довкола українського лісу. Дослідження британської неурядової організації Earthsight

Головним заготівельником незаконно зрубаного бука є меблева компанія “ВГСМ”. Компанію заснували у 1992 році власне як постачальника для ІКЕА. 

“ВГСМ” є одним з найбільших деревообробних підприємств країни, яке переробляє 40 тис. кубометрів деревини щороку, з яких роблять майже півмільйона букових стільців.  Майже весь свій товар вони експортують до ЄС, при цьому замовником 96% всієї продукції є ІКЕА.

Товаротранспортні документи показують, що “ВГСМ” продає букову сировину, дуб і ясен на фабрику ІКЕА в Словаччину. Значну частину експортної продукції становлять напівготові частини меблів ІКЕА або букові пиломатеріали, які переправляють до Румунії, де їх фінальною обробкою займається компанія Plimob.

Зазначимо, що вартість стільця Terje на українському сайті IKEA становить 399 грн.

Детальніше читайте згодом у статті на Економічній правді.

Нагадаємо, у січні тоді ще віцепрем’єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба висловився за скасування мораторію на експорт необробленої деревини.

Європейський союз внеодноразово закликав Україну скасувати мораторій на експорт необробленої деревини.

Як доповіла британська неурядова організація Earthsight, що вивчає проблеми незаконного вирубування лісів по всьому світу, з України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу і більше, аніж із країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узятих. 

16 січня 2019 року Євросоюз попросив про проведення консультацій з Україною в рамках Угоди про асоціацію з питання мораторію на експорт необробленої деревини. Консультації за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС є першим кроком у вирішенні спорів.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE