Politerno > Україна і світ > На три ліквідовані Вищі суди продовжують виділяти з бюджету мільйони – “Схеми”

На три ліквідовані Вищі суди продовжують виділяти з бюджету мільйони – “Схеми”

  • 3 Липня, 2020
  • 638 Переглядів
  • 0

За 2 роки на ліквідацію трьох вищих судів держава витратила 157 мільйонів гривень, проте ті формально продовжують існувати, а судді продовжують отримувати там зарплату.   

Про це йдеться у матеріалі проєкту Радіо Свободи “Схеми”.

“На ліквідацію Вищого господарського, Вищого адміністративного і Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ за два роки з державного бюджету витратили 157 мільйонів гривень, але вони і досі існують, а його судді продовжують отримувати заробітну плату”, – зазначають розслідувачі.

У розслідуванні вказується, що на 2020 рік також заплановані витрати на ліквідацію – майже 73 мільйони.

З середини грудня 2017 року в Україні мали бути ліквідовані вищі спеціалізовані суди, а також Верховний суд України. Водночас вони й досі не ліквідовані, а судді у таких судах не здійснюють правосуддя, але продовжують отримувати заробітну плату.

Наприклад, Вищий господарський суд надав кошторис за останні два роки: з держбюджету на його утримання у 2018-2019 роках було витрачено майже 54 мільйони гривень, а на 2020 рік заплановані витрати у понад 18 мільйонів гривень.

На Вищий адміністративний суд витрати з бюджету за 2018-2019 роки склали майже 63 мільйони гривень, а на цей рік заплановано ще близько 32 мільйонів. На Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ за два роки – майже 41 мільйон гривень, а на 2020 – ще 22,5 мільйона.

Голова ліквідаційної комісії трьох судів Любов Соловйова повідомила, що вони не можуть бути ліквідовані, поки судді не переведені або не звільнилися за власним бажанням.

Наразі у Вищому господарському суді продовжують працювати 13 суддів, у ліквідованих Вищому адміністративному і Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишилось по 18 суддів.

Оцінює, набирає, рекомендує до переведення і звільнення суддів спеціалізований орган – Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

Остаточне рішення ухвалює Вища рада правосуддя.

Проте, як вказують журналісти, Вища кваліфкомісія суддів майже 8 місяців не працює, оскільки конкурс для відбору нового складу цієї комісії мала провести Вища рада правосуддя. Але цього не зробила.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя назвала неконституційним урізання зарплат суддям до 47 тисяч.


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE