Politerno > Україна і світ > “Ми повернемо людей і території”: у День ВМС Зеленський оглянув проходження військових кораблів. Відео – Фото

“Ми повернемо людей і території”: у День ВМС Зеленський оглянув проходження військових кораблів. Відео – Фото

  • 5 Липня, 2020
  • 857 Переглядів
  • 0

Із нагоди Дня Військово-морських сил України президент Володимир Зеленський на борту фрегата “Гетьман Сагайдачний” оглянув проходження військових кораблів і техніки.

Про це повідомляє пресслужбу глави держави.

“Військові вертольоти зробили проліт із Державним прапором України та прапором Військово-морських сил ЗСУ. Акваторією Чорного моря пройшли катери морської охорони і артилерійські катери. Військові катери і вертольоти продемонстрували комплекс дій із надання допомоги кораблю, що зазнав лиха”, – сказано в повідомленні.

Крім того, акваторією пройшли навчальні катери з курсантами на борту.

На згадку про полеглих військових моряків на воду було покладено вінок. Пам’ять загиблих героїв вшанували хвилиною мовчання.

Перед цим, на урочистостях із нагоди Дня Військово-морських сил України, президент України Володимир Зеленський заявив, що українці ніколи не пробачать тих, хто в 2014 році незаконно анексував Крим, і тих, хто не дозволив українським морякам цьому перешкодити.

“Скажу вам відверто, ми, українці, ніколи не пробачимо тих, хто анексував Крим. І ніколи не пробачимо тих, хто не дозволив українським морякам завадити цьому”, – зазначив Зеленський.

Президент також заявив, що робитиме все для того, щоб Військово-морські сили України стали зразком потужності, сучасності та справжньою гордістю України, а українські моряки відчували свою важливість для країни і держави.

“Наша державна мета – регулярно нарощувати вашу міць. Ми знаємо, як у минулі роки, в багатьох сенсах цього слова, Військово-морські сили України намагалися знищити і потопити. Я цього не просто не допущу. Я зроблю все, щоб український флот був зразком потужності, сучасності та став справжньою гордістю України. Щоб ми були морською державою не в далеких спогадах минулого, а в реальному сьогоденні і найближчому майбутньому. А місто Одеса стало не лише морською столицею, а мозком, серцем і душею всіх військово-морських сил України”, – сказав він, виступаючи в неділю в Одесі на урочистостях із нагоди Дня Військово-морських сил України.

Президент окремо відзначив тих військових моряків, хто захистив Україну ціною власного життя.

Глава держави підкреслив, що Україна та її ВМС ніколи і нікому не дозволять зруйнувати систему чорноморської безпеки.

Зеленський звернув увагу, що зараз триває активний розвиток військово-морських баз і навчальних закладів, облаштування місць постійної дислокації бойових частин ВМС, розвиток об’єктів українського флоту, відбувається відновлення, модернізація і надходження нового озброєння і військової техніки.

За його словами, важливими є державні випробування українського ракетного комплексу “Нептун”, а його прийняття на озброєння зробить Україну ще сильнішим гравцем в акваторії Чорного і Азовського морів. “Також у наших найближчих планах – отримання катерів “Айленд” і “Марк VI” у межах військової допомоги з боку Сполучених Штатів Америки. Користуючись нагодою, я хочу подякувати за постійну підтримку України всім нашим міжнародним партнерам”, – додав він.

Водночас Зеленський заявив, що насамперед потрібно думати про людей. І завданням номер один є турбота про військових моряків та їхні родини, гідне матеріальне та соціальне забезпечення для них.

“І сьогодні наші моряки отримають понад 70 квартир. Серед них – моряки з Криму, які в 2014 році не зрадили Україні. Але їхня вірність присязі чомусь була для влади непомітною, і вони жили в жахливих умовах. Мені соромно, дуже соромно, що за весь цей час вони не отримали від держави гідної подяки. Але я радий, що, нарешті, справедливість взяла верх. Усе це – лише початок і перші кроки в цьому напрямку. Я зроблю все, щоб українські моряки відчували, що вони є справжніми супергероями, які дуже потрібні Україні”, – наголосив глава держави.

Зеленський висловив переконанння, що Україна поверне всіх своїх людей і всі тимчасово окуповані території, як повернула з полону українських моряків і їхні кораблі.

“Сьогодні поруч із нашою гордістю, фрегатом “Гетьман Сагайдачний”, стоїть буксир “Яни Капу”, повернуті катери “Нікополь” і “Бердянськ”. А в містах Краматорськ і Слов’янськ гордо майорить синьо-жовтий прапор. І все це дає мені потужний заряд сили і віри в те, що все нам обов’язково вдасться! Ми повернемо всіх наших людей, повернемо всі наші території, повернемо віру, віру в правду і справедливість. Ми повернемо мирну, єдину, неподільну, потужну і непереможну Україну”, – сказав він.

Зеленський нагадав, що рік тому, в День Військово-морських сил України, він також був в Одесі, а поруч були сім’ї українських моряків, які на той час перебували в російському полоні.

“Тоді я дякував матерям, дружинам і дітям за витримку і мужність, обіцяв зробити все, щоб їхні хлопці повернулися додому, і вони змогли міцно їх обійняти. Сьогодні я знову хочу вам подякувати за те, що вірили нам, за те, що дочекалися. Я дякую нашим морякам, які стали живими символами свободи і нескореності. Показали всьому світу, що українські моряки не знають слова “страх”. Не знають слова “неможливо”. Але знають, що таке доблесть, відвага і честь. Скоро майже рік, як наші хлопці вдома. Вони продовжують службу і захист України. Вони живуть, одружуються і, я щиро сподіваюся, ще не раз радітимуть народженню дітей у своїх сім’ях”, – зазначив він.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE