Politerno > Україна і світ > Листування Геруса і Палиці про зниження “зелених” тарифів потрапило у Мережу

Листування Геруса і Палиці про зниження “зелених” тарифів потрапило у Мережу

  • 16 Липня, 2020
  • 1125 Переглядів
  • 0

У Мережу потрапило листування, імовірно, між Андрієм Герус та Ігорем Палицею. 

Відповідний скрин листування глави енергетичного комітету ВР Андрія Геруса (СН) та олігарха Ігоря Палиці на своїй сторінці у фейсбуці опублікувала нардепка (ЄС) Вікторія Сюмар.

Нардепи обговорюють варіанти зниження “зелених” тарифів, при цьому Герус пропонує знизити тариф на 50% для сонячних електростанцій і на 40% для вітрових. Також Герус вказує, що держава може викупити ті електростанції, власники яких не погодяться з одностороннім зниженням тарифів. Надалі дані електростанції можуть перейти в приватні руки.

Примітно, що Ігор Палиця в ефірі ток-шоу “Право на владу” на телеканалі “1 + 1” від 13 липня виступив з тезами про необхідність знизити “зелені” тарифи на 40-50%. Нардеп пообіцяв оформити відповідні пропозиції до законопроекту і внести його на розгляд до сесійної зали Верховної Ради. У свою чергу, судячи з листування, фракція “Слуга народу” готова дати голоси за такий законопроект.

Ігор Палиця та Андрій Герус входять в орбіту впливу Ігоря Коломойського. Саме Герус був автором сумнозвісних поправок, які відкрили шлях для імпорту електроенергії з РФ в інтересах феросплавного бізнесу дніпропетровського олігарха. 

В результаті імпорту російської електроенергії цілий ряд шахт на підконтрольній Києву території змушені були перейти в режим простою, що спровокувало початок енергетичної кризи в країні.

Раніше ми повідомляли про те, що голова енергетичного комітету Верховної ради Андрій Герус домагається обнулення Меморандуму з виробниками “зеленої” енергії через збільшення тарифів “Укренерго” на передачу електроенергії та диспетчеризацію.

У виконання вказівок Коломойського, підготував правки до законопроекту №3658 про зниження зелених тарифів для приватних сонячних електростанцій більш ніж на 15%. Народна депутатка Ганна Скороход заявила, що Герус отримав хабара у $ 400 тис. за внесення поправки щодо імпорту російської електроенергії.

Зниження зелених тарифів і заморожування цін на електроенергію на заводах Коломойського – елемент закулісних домовленостей між президентом Володимиром Зеленським та його Офісом з одного боку і Коломойським з іншого боку. Коломойський не перешкоджав звільненню раніше підконтрольного йому менеджменту з “Центренерго” в обмін на зниження зелених тарифів і “заморозку” цін на електроенергію для заводів олігарха.

Не виключено, що доведення до дефолту “зелених” електростанцій – частина стратегії Коломойського, чия традиційна тактика полягає в заробітку на збитки третіх осіб. Викуплені після дефолту за безцінь сонячні електростанції здатні генерувати істотний прибуток навіть в умовах зниження тарифів.

Відзначимо, багатомісячний переговорний процес між інвесторами в поновлювані джерела енергії і Кабміном закінчився підписанням меморандуму про взаєморозуміння, пункти якого лягли в законопроект №3658. Даний законопроект був проголосований в першому читанні 3 липня, проте існує ризик, що він не буде прийнятий у другому читанні і в цілому до осені нинішнього року, що обернеться дефолтом численних юридичних осіб, які є власниками “зелених” електростанцій. 

Даний законопроект повинен розблокувати виплати ДП “Гарантований покупець” інвесторам в ВДЕ. Станом на сьогоднішній день борги “Гарпока” становлять понад 14 млрд грн.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE