Politerno > Тернопільщина > Демарш Надала. Чому мер Тернополя вирішив стати Бондаренком-2 і чим це для нього обернеться

Демарш Надала. Чому мер Тернополя вирішив стати Бондаренком-2 і чим це для нього обернеться

  • 3 Серпня, 2020
  • 5043 Переглядів
  • 0

На сесії Тернопільської міської ради 3 серпня депутати звернулася до міністра охорони здоров’я України з вимогою виключити Тернопіль із так званої “червоної зони” щодо поширення коронавірусної інфекції.

Як відомо, міський голова Тернополя Сергій Надал не погодився з рішенням МОЗу про включенням Тернополя до «червоної зони», здійнявши таким чином бунт проти Кабінету міністрів. Раніше ми писали у статті «Чому Сергій Надал не Анатолій Бондаренко», що для того, щоб виступити проти центральної влади, як свого часу це зробив мер Черкас Анатолій Бондаренко, потрібно мати сміливість і незаплямовану репутацію. Тернопільський міський голова на той час виконував усі постанови уряду, відмовляв малому бізнесу у карантинних «поблажках» і у ручному режимі впроваджував встановлені обмеження. Тоді ми писали, що така ситуація була вигідною для Сергія Надала і він залюбки грав роль слухняного мера.

Напередодні місцевих виборів ситуація різко змінилася. Якщо весною очільник Тернополя «не ризикував здоров’ям людей», то за три місяця до мега-важливих для нього виборів таки вирішив стати Бондаренком-2. Навіть з ризиком для себе – адже у політичних колах Тернополя добре відомо, що на полицях прокуратури і поліції припадають порохами не одна кримінальна справа щодо діяльності Тернопільської міської ради і безпосередньо її очільника.

Тож міський голова вирішив піти ва-банк і побудувати виборчу кампанію на хвилі боротьби з «дискримінаційним» рішенням уряду і «в інтересах тернополян».

Постанову Кабміну, яка передбачає посилення карантину у Тернополі, слухняні депутати кишенькової монобільшості Надала визнали неконституційною.

Крім того, міськрада звернулася до міністра інфраструктури щодо недопущення скасування зупинки потягів у Тернополі.

“Позачергова сесія Тернопільської міської ради заявляє рішучу незгоду проти віднесення нашого міста до так званої “червоної зони” карантину та транспортної блокади, запроваджений чиновниками уряду України”, – наголосив міський голова Сергій Надал.

Він зазначив, що віднесення Тернополя до “червоної зони” є нелогічним і не відповідає жодним епідеміологічним показникам.

Міська рада доручила виконавчим органам та комунальним підприємствам забезпечити належне функціонування сфери освіти, транспорту та життєдіяльність громади.

Суб’єктам господарської діяльності на період карантину рекомендували здійснювати діяльність на тих же умовах, які діяли досі, а органам поліції – не вчиняти дій щодо притягнення підприємців до відповідальності.

Врешті, депутати закликали обласну владу не допустити заборони транспортних перевезень по області.

У відповідь на рішення тернопільських депутатів міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що органи місцевої влади можуть тільки посилювати протиепідемічні обмеження. Глава МОЗ нагадав, що, згідно з постановою уряду від 1 серпня, запроваджено алгоритм належності тієї чи іншої адміністративної одиниці (міста або району) до різних рівнів епідеміологічної небезпеки.

«Повноваження щодо встановлення цих обмежень є виключно у центральної комісії ТЕБ та НС, яка і визначає вже різний рівень небезпеки», – додав Степанов.

«Те, що стосується органів місцевої влади, то, згідно з їхніми повноваженнями, вони можуть тільки посилювати ті чи інші епідеміологічні обмеження, але ні в якому разі не пом’якшувати», – наголосив міністр.

У свою чергу працівники поліції спробували заблокувати рух тролейбусів на базарі. Не обійшлося без конфлікту.

Сергій Надал підтвердив даний інцедент.

«Так справді, їм хватило розуму вранці зупиняти громадський транспорт в центрі міста, Але люди мають ходити на роботу, діти – в садочок. Тож комунальний транспорт сьогодні таки вийшов на маршрути. Зробили це і приватні перевізники»  – заявив міський голова.

На залізниці також почали виникати конфлікти, оскільки пасажири висловлюють невдоволення тим, що після внесенння Тернополя до карантинної «червоної зони», в місті потяги відсьогодні не зупиняється. Доходить до справжніх бунтів.

За даними того ж Сергія Надала, тернополяни домоглися зупинки потягу з Херсону.

«Там їхало 85 тернополян, їхали батьки з дітьми, хворими на ДЦП. Тільки коли тернополяни вчинили бунт, керівник потяга таки погодився зупинитися і висадити людей в Тернополі», – розповів мер Тернополя.

Він також зачитав повідомлення від жителів міста, які стали заручниками у потягу «Київ–Трускавець», зазначивши, що в мерії отримують «масу звернень» від людей.

На міському оперативному штабі для боротьби з коронавірусом повідомили, що регіональна комісія прийняла рішення виконувати всі обмеження для “помаранчевої” зони, але в той же час дійшли висновку, що варто переглянути всі епідпоказники впродовж останніх 6 днів.

Протягом трьох днів спостерігається лише позитивна динаміка, зазначили у міськраді.

«Треба проаналізувати 3 дні минулих і 2 дні наступних, щоб пропонувати центральній комісії, аби вона зібралася на позачергове засідання і прийняла рішення про зміни статуса нашого міста з «червоної» на «помаранчеву» зону. Тернопіль віднесли до “червоної “зони, бо, якщо взяти до уваги весь західний регіон, то там ситуація загалом складніша, ніж у Тернополі. У Львівській, Чернівецькій області – ситуація гірша», – пояснила виконувачка обов’язків директора Тернопільського обласного лабцентру Юлія Кравчук.

Та як би там не було, Сергій Надал увійшов у гостру пікіровку з центральною владою у розрахунку, на тлі подій, провести вигідну для себе виборчу кампанію. Ще не так давно він не думав про те, як людям добиратися на роботи і за що годувати сім’ї малому бізнесу. Зараз загадав. Чим це відгукнеться для мера Тернополя – покаже час. Адже усе залежить від того, наскільки серйозними будуть вказівки «центру» для місцевого начальства по лінії силовиків, так як до цього дня нічого протизаконного у діяльності головного «свободівця» Тернополя вони не помічали. Ні переобладнання котелень на шкідливий торф в інтересах «своїх людей», ні забудова зелених зон, ні славнозвісна схема інвестугод, ні земельний дерибан, який спричинив не один протест громади протягом останніх років… жодних наслідків для Сергія Надала не мали. Тепер же, навіть якщо з центру прийде наказ підняти забуті справи, очільник Файного міста легко усе видасть за політичне переслідування за моделлю Петра Порошенка.

Іншим негативним та більш болючим для нього наслідком демаршу може стати реакція партії «Слуга народу» щодо висування потужного кандидата на міського голову. Саме цього, за даними нашого видання, найбільше боїться Сергій Надал. Настільки боїться, що навіть гумориста Віктора Гевка «збив», як то мовиться, на самому злеті скандалом з побиттям через жінку. Хоча той ще навіть не був офіційним кандидатом. Більш ніж вірогідно, Сергію Віталійовичу «прилетить» саме з цього боку. Тож запасаємося попкорном і вмощуємося зручніше на диванах – нас чекає цікава мерська кампанія з видовищними каскадерськими трюками.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE