Politerno > Україна і світ > РФ хоче виборів в ОРДЛО і намагається узаконити в тілі України ракову пухлину “русского мира”, – представники в ТКГ

РФ хоче виборів в ОРДЛО і намагається узаконити в тілі України ракову пухлину “русского мира”, – представники в ТКГ

  • 20 Серпня, 2020
  • 851 Переглядів
  • 0

На останньому засіданні групи 19 серпня Росія поставила ультиматум про зміну Верховною Радою постанови про місцеві вибори 2020 року, щоб вибори проводилися також на території ОРДЛО та жорстко продавлює в рамках ТКГ політичну суб’єктивізацію окупованих територій.

Про це розповів глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук в інтерв’ю телеканалу “Україна 24” та залучений до роботи ТКГ в якості представника ОРДО журналіст Сергій Гармаш у Facebook.

“Нібито в українському законі відступили від Мінських угод, від формули Штайнмайєра. Це була головна причина. Я вам скажу більше. Яке б питання вони не обговорювали – і це було в робочих групах, і вже вчора на спільній дискусії в ТКГ – будь-яке питання вони завершували так: ми можемо погодитися, але обов’язково, щоб було записано, що цей документ, який ми погоджуємо, набуде чинності тільки після того, коли Верховна Рада прийме рішення, і закон, або зміст закону буде відповідати мінським угодам та існуючим домовленостям”, – зазначив Кравчук.

За словами Кравчука, представники РФ незадоволені тим, що у постанові Верховної Ради йдеться, що вибори 25 жовтня не можуть проходити на території ОРДЛО, “а тільки у всій Україні”.

“Вони не заперечують, щоб у всій Україні, але щоб не писати, що не може відбуватися на цих територіях. Тобто зняти з Верховної Ради саме це положення. І тоді буде розблоковано нашу роботу, наш рух уперед”, – додав експрезидент.

Кравчук підкреслив, що зусиллями президента Володимира Зеленського і глави Офісу президента зрушено з місця головне питання – режим тиші на Донбасі. За його словами, якщо цей процес триватиме, це буде рухом “до головного завдання: миру на Донбасі”.

За його словами, у постанові ВР має бути зазначено, що місцеві вибори відбуваються “в Україні”. “Відбуваються в Україні. Все. Крапка”, – підкреслив Кравчук.

“Вони поставили це питання. У мене одне завдання: зняти будь-які можливі блокування, якщо це не стосується суверенітету, державної незалежності України та територіальної цілісності. Таких документів я ніколи не підпишу і ні до кого звертатися не буду”, – резюмував Кравчук.

У свою чергу, залучений до роботи ТКГ в якості представника ОРДО журналіст Сергій Гармаш повідомив, що на відео-засіданні ТКГ представники Росії заблокували переговори, а глава української делегації Леонід Кравчук пообіцяв звернутися до Верховної Ради з проханням переглянути постанову, яка, на думку ОРДЛО, порушує Мінські угоди.

Пізніше пресслужба президента за підсумками засідання ТКГ повідомила, що “з метою інтенсифікації Мінського переговорного процесу, займаючи проактивну позицію, українська сторона під час роботи групи з політичних питань наголосила на необхідності виконання Паризьких домовленостей лідерів “Нормандської четвірки”, зокрема продовження роботи над законодавством з метою імплементації “формули Штайнмаєра””.

Також у повідомленні пресслужби президента йшлося, що “Леонід Кравчук проінформував учасників ТКГ про направлення в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні звернення до Верховної Ради з пропозицією розглянути питання щодо відповідності постанови Верховної Ради “Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році” закону України “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, а також Комплексу заходів з виконання Мінських угод, який був підтриманий резолюцією Ради Безпеки ООН 2202 (2015)”.

Сергій Гармаш стверджує, що Росія жорстко продавлює в рамках Тристоронньої контактної групи політичну суб’єктивізацію ОРДЛО.

“Всі її дії, в тому числі і перемир’я, спрямовані тільки на це – узаконити в тілі України ракову пухлину “русского мира”. Вчора на ТКГ це було особливо помітно. Вони вже відкрито говорять про “делегації ОРДЛО”, хоча ОРДЛО не є членами ТКГ і відповідно не можуть мати в ній ніякої делегації”, – зазначив Гермаш.

Журналіст за результатами двох днів переговорів підкреслив, що Росія принципово займає позицію спостерігача, а не учасника процесу, хоча саме РФ контролює маріонеткові “делегації ОРДЛО” і веде себе відкрито по-хамськи, перевертаючи Мінський процес з ніг на голову.

Гармаш відзначає, що це його особиста позиція як громадянина України і жителя Донбасу, він говорить, що не схильний робити поспішних висновків, але закликає міжнародну сторону не закривати очі на жахливу поведінку Росії і закликати її до відповідальності.

“Звертаюся до ОБСЄ і західних партнерів. Якщо ви дійсно хочете мирного діалогу, а не створення грунту для реального громадянського конфлікту, не закривайте очі на те, що Мінський процес перетворено на фарс. Якщо ТКГ – це Росія Україна і ОБСЄ, то діалог повинен вестися між членами ТКГ, а не аватарами РФ з Донецька і Луганська, які нічого не вирішують, а тому і не відповідають за свої дії.

Після цього поста мене можуть звинуватити у зриві стратегічних планів, може навіть назвуть його перешкодою до чергового обміну. Але звільнити 10-100 людей і віддати в рабство 40 мільйонів – це не той результат, який виправдовує угоду з дияволом. Угоди з дияволом завжди закінчуються погано. Він дасть тобі все, що ти хочеш, але потім забере у мільйон разів більше.

Розмінування, нові КПВВ, мир – це все чудово. Але це не абстрактні поняття – це частини того цілого, яке називається “війна”. Вона йде. Вона – реальність. І війна ведеться не заради миру. Війна ведеться за цінності. Тому, проміняти ці цінності на мир, – значить зробити всі жертви війни, в тому числі і людські, безглуздими. А це означає, що мир все одно не буде довгим, що війна знову спалахне, з іще більшою силою, поки не буде відновлена ​​справедливість…

Ще раз: або нормальний діалог, або в жопу таку “дипломатію”! Називати чорне білим я не буду! Але і виходити з процесу добровільно не стану, не чекайте!”, – заявив журналіст.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE