Politerno > Україна і світ > “Найліберальніший вихід”: Зеленський допустив розпуск Ради, якщо депутати не розженуть КС

“Найліберальніший вихід”: Зеленський допустив розпуск Ради, якщо депутати не розженуть КС

  • 2 Листопада, 2020
  • 841 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський вважає назвав добровільну відставку суддів Конституційного суду найкращим виходом із конституційної кризи в Україні.

 

“Я вважаю, що щоб вийти з цього конституційного і вже державницького колапсу, в принципі, найліберальніший вихід – якщо судді бачать довіру людей, бачать реакцію президента, бачать реакцію парламентарів, бачать реакцію найголовніше суспільства і наших західних партнерів – вони мають зробити висновки і піти у відставку. 

Я вважаю, що це – найліберальніший шлях.

Мало того, там є судді, які не підтримували це рішення. Я вважаю, що навіть вони мають піти у відставку. Тоді в них є чесний, справедливий шанс стати суддею Конституційного суду оновленого складу. І це буде справедливо, всі це приймуть, суспільство буде підтримувати таке рішення”, – заявив Зеленський в ефірі програми “Свобода слова”.

Зеленський запевнив, що поважає Конституційний суд України як інституцію, але в нього “багато питань до складу Конституційного суду”. 

За його словами, “в принципі вони (судді КС) повністю скасували відповідальність за брехню в деклараціях – ніякого переслідування, кримінальної відповідальності, нічого не буде якщо ми не відмінимо їхнє рішення тим чи іншим варіантом”. 

На думку президента, “ми не маємо права виправдовувати” суддів КС, незалежно від того, чи їхня мотивація – захист себе чи виконання чийогось “замовлення”, бо обидва варіанти несправедливі. Зеленський вважає, що на суддів КС є вплив, а частина з них захищає себе. 

“Коли ми говоримо про перезавантаження Конституційного суду, ми говоримо про доброчесність суддів – щоб вони з’явилися і захищали Україну, кожного з нас і Конституцію України – і не купували землю в Криму і після цього її ще й не декларували”, – додав Зеленський.

Глава держави зазначив, що в парламентарів є різні варіанти. За його словами, він як президент “зробив пас” народним депутатам – і він їх підтримає їх “навіть у радикальному рішенні”, яке сам запропонував. 

Якщо ж вони не вирішать проблему в той чи інший спосіб, то президент не виключає навіть розпуску Верховної Ради.

“Якщо буде так, що це буде політичний колапс і реальний політичний конфлікт, і я побачу, що немає підтримки у Верховній Раді, а перш за все у “слуг народу”, тому що вони йшли і, чесно кажучи, вони розуміють, що… вони ж нові… тому, все ж таки, вони завдяки мені стали депутатами і (завдяки) підтримці суспільства, голосуванню народу… але вони повинні розуміти відповідальність. Якщо ми підемо врозріз, ми будемо виходити з цього кута навіть таким шляхом (шляхом розпуску парламенту – ред.)”, – додав президент.

Водночас Зеленський висловив бажання, щоб нинішній парламент продовжував працювати, тому що Україні і так вистачає “нестабільних речей” – це і Covid-19, і війна на Донбасі, і економіка.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE