Politerno > Україна і світ > “Ми дожилися”: Тимошенко нагадала Зеленському про застереження Європи щодо розпуску КС

“Ми дожилися”: Тимошенко нагадала Зеленському про застереження Європи щодо розпуску КС

  • 2 Листопада, 2020
  • 892 Переглядів
  • 0

GRECO і Венеціанська комісія у своєму листі на ім’я голови ВРУ Дмитра Разумкова попереджають президента України Володимира Зеленського про “несприятливі, глибокі і довгострокові наслідки” у разі розпуску ним Конституційного Суду.

Про це написала лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко на своїй офіційній сторінці в соцмережі Фейсбук у суботу ввечері.

 

“Ми дожились до того, що законопроєкт президента Зеленського про знищення Конституційного Суду виявився настільки шоковим, що на нього у терміновому порядку відреагували дві головні інституції Ради Європи, відповідальні за питання антикорупції та верховенства права. GRECO та Венеційська комісія у спільній заяві назвали президентський законопроєкт №4288, яким глава держави планує розпустити Конституційний Суд України, «кричущим порушенням Конституції та фундаментального принципу верховенства права», і закликали Верховну Раду не підтримувати його. Така заява – це принизливий сором для Президента, а це означає і принизливий сором для держави”, – зазначила експрем’єрка.

На думку Тимошенко така оперативна реакція європейських правових інститутів на конституційну кризу в Україні є чітким сигналом для президента Зеленського про неможливість розпуску КСУ.

“Європа попереджає Президента про «несприятливі, глибокі та довгострокові наслідки» у разі грубого розгону ним Конституційного Суду. Президента України закликають отямитися і знайти альтернативний спосіб розв’язання колізії, яка виникла після юридично цілком обґрунтованого рішення КСУ. Альтернативний спосіб, що не знищує підвалини української державності й не порушує демократичних цінностей цивілізованого світу”, – підсумувала Тимошенко.

Нагадаємо, Венеційська комісія та GRECO (орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу) застерегли ураїнську владу від порушення Конституції при прийнятті президентського проєкту закону, яким пропонується припинити повноваження всіх суддів КСУ.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE