Politerno > Україна і світ > Bild: Байден хоче назавжди зупинити “Північний потік – 2”

Bild: Байден хоче назавжди зупинити “Північний потік – 2”

  • 16 Листопада, 2020
  • 742 Переглядів
  • 0

Ймовірний переможець виборів президента США Джо Байден не тільки хоче призупинити газопровід “Північний потік – 2”, як його попередник Дональд Трамп, а й має можливість остаточно поставити крапку в історії проекту Кремля.

Про це йдеться в статті німецького видання Bild.

У Сенаті США вже погодили найсуворіші санкції щодо активних прихильників проекту за три мільярди доларів. Ці санкції будуть введені в дію в січні переможцем президентських перегонів і є частиною поправок до закону про дозвіл на державну оборону (NDAA), які будуть введені в дію Джо Байденом з січня. Він передбачає санкції проти всіх страховиків компаній і суден, що беруть участь в будівництві “Північного потоку – 2”, а також санкції проти компаній з технічної сертифікації.

Європейські газові експерти вважають, що нові санкції США не тільки затримають будівництво “Північного потоку-2”, а й назавжди покладуть край путінському проекту. На сьогодні прокладено вже 95% труб, пише видання.

За оцінками експертів, наведених у статті, у ентузіастів проекту сформувалася думка, що саме Трамп є найбільшим противником будівництва. Проте наголошується, що “опір” Північному потоку-2 “з боку демократів і республіканців однаковий”. Більш того, саме Байден в далекому 2016 році один з перших високопоставлених чиновників США засудив проект.

Помилковий стереотип спростував і колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

“Обраний президент Байден давно мав на думці, що цей проект є актом загрози безпеки і стійкості всього альянсу НАТО”, – сказав він в коментарі виданню.

За словами іншого фахівця, експерта з енергетичного права Алана Райлі, нові санкції США “принаймні зірвуть процес будівництва”. “Газпром” “довго буде шукати сертифікаційні компанії і страховиків, які підтримають реалізацію проекту”.

Але Райлі вважає, що санкції – лише частина стратегії нового президента США щодо призупинення будівництва трубопроводу. За його словами, Джо Байден “на відміну від Дональда Трампа, в стані розробити стратегію, щоб отримати підтримку Німеччини для блокади Північного потоку – 2”.

Райлі впевнений, що Байден може запропонувати Німеччині “комплексний пакет заходів безпеки для зеленої енергетики”, який “ліквідує необхідність використання газу з Росії і замінює його на відновлювальні ресурси”.

Нагадаємо, напередодні США розширили санкції проти російського газопроводу “Північний потік – 2”. Санкції тепер будуть застосовуватися, в тому числі проти компаній, що надають послуги, потужності або фінансування для поліпшення або установки устаткування судів, які будуть продовжувати будівництво трубопроводу по дну Балтійського моря.

США ввели санкції проти “Північного потоку – 2” в кінці 2019 року. Після цього європейські підрядники “Газпрому”, які займалися укладанням трубопроводу, припинили роботу і відкликали судна, наприклад, швейцарська компанія AllSeas. Російська влада тоді заявили, що РФ здатна самостійно добудувати газопровід. Після цього в США з’явилися ще кілька проектів санкцій проти “Північного потоку – 2”, які пропонували конгресмени: перший був запропонований сенаторами, а другий, більш м’який, підготували члени палати представників.

“Північний потік – 2” повинен пройти з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. Проект переважно готовий, залишилося завершити невелику ділянку. Нова дискусія навколо газопроводу спалахнула в Європі після отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель спочатку виступала проти того, щоб пов’язувати отруєння з газопроводом, і говорила, що “Північний потік – 2” повинен бути добудований, оскільки країна від нього виграє. Але після повідомлення про “Новачок” заявила, що Берлін чекає від Москви відповідей з приводу події з Навальний. Меркель додала, що рішення по газопроводу буде загальноєвропейським.

7 жовтня польський антимонопольний регулятор UOKiK  зобов’язав партнерів “Газпрому”  в протягом 30 днів розірвати угоди з фінансування будівництва російського газопроводу. Польща також оштрафувала “Газпром” на 7,6 мільярда доларів, а ще п’ять компаній, які беруть участь в будівництві газопроводу – більш ніж на 61 мільйон доларів. На тлі цього акції “Газпрому” на Московській біржі впали на 1,6%.

Раніше старший науковий співробітник Atlantic Council Алан Райлі заявив, що можлива зупинка газопроводу “Північний потік – 2” стане великим економічною і геополітичною поразкою Росії. Кремль втратить потенційний інструмент тиску на Білорусь і Україну, так як газотранспортні системи цих країн залишаться єдиною доступною інфраструктурою доставки російського газу в ЄС.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE