Politerno > Україна і світ > Провал “слуг народу” в облцентрах і фіаско Порошенка у Львові: підсумки другого туру місцевих виборів

Провал “слуг народу” в облцентрах і фіаско Порошенка у Львові: підсумки другого туру місцевих виборів

  • 23 Листопада, 2020
  • 803 Переглядів
  • 0

Політтехнолог Олег Постернак прокоментував підсумки повторного голосування на виборах міських голів, яке відбулося в Україні 22 листопада. 

«Практично всі результати по другому туру в 11 містпх України виявилися передбачуваними щодо переможців, – підкреслює експерт. – Завершення місцевих виборів продемонструвало актуальні тренди, характерні для всієї країни:

  • партія влади “Слуга народу” не взяла жодного великого обласного центру; 

  • партія Порошенка зазнала політичне фіаско у Львові (з Рівне поки не все ясно); 

  • ОПЗЖ не змогла взяти ні Миколаїв, ні Слов’янськ, ні Бердянськ;

  • виборець на місцях системно довіряє своїм передбачуваним і зрозумілим керманичам, які за допомогою класичних технологій забезпечили собі ще одну «п’ятирічку».

 

Явка в середньому в 30%, за словами Олега Постернака – базовий параметр, що визначає як тому чи іншому кандидату вдалося мобілізувати свій електорат і демотивувати “антиелекторат”.

«Власне, цій меті були підпорядковані технології, що активно використовуються в другому турі – різні флешмоби, розіграші iPhone, підвози на таксі по секретному коду, ярмарки та частування недалеко від ділянок, спам-розсилка на мобільні телефони і т.д., – каже політтехнолог. – Крім цього, продовжують процвітати виборчі сітки і піраміди, що демонструють дієвий успіх і забезпечують в умовах слабкої активності виборців результативне голосування».

В цілому, на думку експерта, нинішні вибори підтвердили, що місцева політична кон’юнктура схильна до перемоги локальних брендів і партійних проектів – і залежить від розстановки основних бізнес-гравців, що визначають багато в чому електоральний ландшафт регіонів.

«Простий приклад – в минулому керівник відомого агрохолдингу Ігор Колихаєв став мером Херсона. Інший агрохолдинг МХП, маючи 32 тис. співробітників, як бізнес-структура має величезну вагу у визначенні стратегій розвитку ОТГ Вінницької та Черкаської областей. У великих містах мерами дуже часто стають менеджери найбільших індустріальних підприємств регіону. У будь-якому випадку, в органів самоврядування багато своїх функцій, які вони повинні реалізовувати, тому наявність компетентних керівників громад і працюючого депутатського корпусу є фактором успіху в умовах децентралізації», – резюмує Олег Постернак.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE