Politerno > Україна і світ > Санду закликала Молдову протестувати проти спроби парламенту узурпувати владу

Санду закликала Молдову протестувати проти спроби парламенту узурпувати владу

  • 5 Грудня, 2020
  • 756 Переглядів
  • 0

Новообрана президентка Молдови Майя Санду виступила зі зверненням до громадян, закликавши їх вийти на акцію протесту і підтримати розпуск парламенту.

Санду констатувала, що, програвши президентські вибори, президент Ігор Додон руками підконтрольних йому депутатів провів через парламент закони, спрямовані на узурпацію влади. Звернення обраного президента транслювало громадський телеканалу Moldova1 ввечері у п’ятницю.

 

“В умовах надзвичайно важкої ситуації в країні, в парламенті створена коаліція партій Додона і Шора, яка не шанує закон і людей. Боячись відповідальності за допущені беззаконня, в розчаруванні після програних виборів, соціалісти створили коаліцію “ПСРМ-Шор” для прийняття законів з метою подальшого і безкарного злодійства. П’ять років Додон кричав, що Шор повинен сидіти в тюрмі, а тепер вони спільники. Ми не дозволимо їм розділити нас за мовною і національною ознакою. У злодіїв немає національності. Їх треба садити”, – заявила Майя Санду.

Вона пообіцяла, що прийняті поспішно закони, будуть оскаржені в Конституційному суді. Напередодні парламент підтримав ряд резонансних ініціатив: виведення головної молдовської спецслужби СІБ (Служба інформації і безпеки) з-під контролю президента і підпорядкування її парламенту; присвоєння російській мові статусу «мови міжнаціонального спілкування»; скасування закону про протидію іноземній пропаганді, який забороняє трансляцію в Молдові російських телеканалів.

Вона зазначила, що нова коаліція, “сформована злодіями і бандитами”, будує далекосяжні плани.

“Вони мають намір поставити на чолі усіх установ людей Додона і Шора. Коаліція Додона-Шора хоче зберегти цей парламент ще на два роки. Це той парламент, в якому деякі депутати продалися вже по три рази. Вони хочуть зберегти цей парламент, щоб покривати свої схеми і злодіїв. Цей парламент повинен піти. Він діє проти народу”, – заявила обрана президентка.

Санду констатувала, що в парламенті немає більшості, на яку вона могла б спертися при формуванні уряду.

“Цей антинародний парламент повинен бути розпущений. Ми разом повинні зупинити цю спробу узурпації влади! Люди вимагають дострокових виборів. Ми зробимо те, що вимагають люди! У неділю ми вийдемо, щоб зупинити спробу узурпації влади”, – заявила Санду.

Майя Санду анонсувала “Раду з громадянами” і закликала своїх прихильників збиратися на Майдані Великих Національних Зборів в центрі Кишинева о 11:00 неділі, 6 грудня.

“Цей уряд повинен бути відправлений у відставку, цей парламент має бути розпущений! Така воля народу!”, – підкреслила політик.

Нагадаємо, колишній прем’єр-міністр Молдови, голова партії “Дія солідарність” Майя Санду здобула перемогу на президентських виборах. Вона заявила, що Росія повинна  повністю вивести війська з Придністров’я.

Мая Санду заявила, що на посаді президента продовжить визнавати суверенітет України щодо Криму так само, як робила це дотепер.

Поразка Ігоря Додона на виборах в Молдові стала поразкою його куратора Дмитра Козака і Федеральної служби безпеки Росії в протистоянні з Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу ЗС РФ і Владиславом Сурковим, які підтримують Ренато Усатого. ГРУ буде використовувати результати виборів в Молдові для посилення свого впливу в ОРДЛО, де сьогодні домінує ФСБ, про це в коментарі повідомив екс-глава Служби зовнішньої розвідки України Віктор Гвоздь.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE