Politerno > Україна і світ > Венеційська комісія радить Україні внести зміни до закону про КСУ

Венеційська комісія радить Україні внести зміни до закону про КСУ

  • 10 Грудня, 2020
  • 598 Переглядів
  • 0

У своєму новому висновку Венеційська комісія радить Україні внести зміни до закону про Конституційний суд з огляду на кризу, яка виникла внаслідок скандального рішення про скасування частини положень антикорупційного законодавства.

Про це йдеться у новому висновку Венеційської комісії щодо реформи КС, оприлюдненому 10 грудня.

У ньому Венеційська комісія радить детальніше прописати правила функціонування Конституційного суду, щоб запобігти потенційним наступним проблемам.

Водночас, висновок не містить рекомендацій щодо очищення Конституційного суду. 

У рекомендованих змінах до закону про КС, серед іншого, Венеційська комісія радить звузити обсяг рішення КС до тих питань, які містяться у депутатських поданнях та зобов’язати суд надавати обгрунтування щодо кожного положення законодавства, яке він оголошує неконституційним.

Дисциплінарна процедура щодо суддів має регулюватися законом про КС. Можливість повторно повернати на розгляд справи КС має бути передбачена тільки у випадках, коли виявлено, що суддя у зв’язку з цим рішенням вчинив кримінальне порушення (хабар тощо).

Радять встановити чіткіше визначення конфлікту інтересів, виокремлюючи, наприклад, фінансовий конфлікт інтересів, особливо якщо це пов’язано з увагою до суддів з боку НАЗК або розслідуванням НАБУ.

Рекомендують створити орган, що здійснюватиме перевірку кандидатів на посаду судді КС – за участі міжнародних представників, у тому числі з міжнародними експертами з прав людини та представниками громадянського суспільства, щоб гарантувати належні моральні і професійні якості суддів.

Рекомендується впровадити норму, що якщо сенат КС вважатиме якесь положення неконституційним, він у разі запиту від президента або Верховної Ради повинен буде звернутися за підтвердженням у Велику палату суду.

Також Венеційська комісія рекомендує заповнювати нині вакантні місця у КС парламентом та Радою суддів лише після створення органу для перевірки кандидатів. “Відтак створення такої системи є терміновим питанням для того, щоб заповнити ці вакансії”, – зазначають у висновку.

Щоб деполітизувати склад КС, суддів за парламентською квотою радять обирати кваліфікованою більшістю.

“У процесі реформи КС з останнім варто проводити належні консультації щодо усіх аспектів реформи. З огляду на особливість ситуації в Україні, КС варто проявити стриманість, якщо внесені поправки будуть оскаржені перед Судом. Венеційська комісія готова надавати свою допомогу у цьому питанні”, – зазначають у висновку.

Нагадаємо,  27 жовтня стало відомо, що Конституційний Суд ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

Президент Венеційської комісії Джанні Букіккіо підтримав занепокоєння громадськості щодо рішення КСУ і закликав парламент вирішити ситуацію, опираючись на принципи Конституції та “чисту логіку”.

Венеційська комісія та GRECO (орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу) застерегли ураїнську владу від порушення Конституції при прийнятті президентського проєкту закону, яким пропонується припинити повноваження всіх суддів КСУ.

Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо під час телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським запропонував провести експертизу ситуації, що склалася в Україні після скандального рішення Конституційного суду.

Наприкінці листопада, президент Володимир Зеленський звернувся до Венеціанської комісії з проханням здійснити оцінку конституційної ситуації, викликаної рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року, та надати висновок щодо стану антикорупційного законодавства після його ухвалення.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE