Politerno > Україна і світ > До отруєння Навального причетні експерти ФСБ з хімічної зброї – Bellingcat

До отруєння Навального причетні експерти ФСБ з хімічної зброї – Bellingcat

  • 14 Грудня, 2020
  • 763 Переглядів
  • 0

Отруєння російського опозиціонера Олексія Навального в Томську було вже другою спробою, за два місяці до цього ті ж ФСБшники вчинили замах на опозиціонера в Калінінграді і ледь не вбили при цьому Юлію Навальну.

Про це йдеться у спільному розслідуванні Bellingcat і The Insider у співпраці з Der Spiegel і CNN.

 

Після того як журналістам The Insider і Bellingcat через біллінги телефонних розмов виконавців отруєння колишнього розвідника Скрипаля та його доньки вдалося встановити, що «Новачок» співробітники ГРУ отримували з НЦ «Сигнал», стало можливим розслідувати й інші отруєння. Аналізуючи біллінги телефонних переговорів директора НЦ «Сигнал» Артура Жирова, отримані Bellingcat, вдалося визначити ряд співробітників ФСБ, які підтримують з ним регулярне спілкування. Саме так журналістам вдалося вийти на Інститут криміналістики ФСБ, співробітники якого (як показали, в свою чергу, їхні біллінги) і були основними виконавцями отруєння.

У ході розслідування було виявлено трьох співробітників спеціального підрозділу Інституту криміналістики ФСБ, які разом із Навальним їхали до Новосибірська, а потім поїхали за ним до Томська, де він і був отруєний. Ці оперативники, двоє з яких подорожували під прикриттям, – Олексій Александров, Іван Осипов (обидва лікарі) і Володимир Паняєв.

Цих трьох агентів ФСБ підтримували і контролювали ще як мінімум п’ять співробітників служби, деякі з яких також приїхали в Омськ, де був госпіталізований Навальний. Члени підрозділу спілкувалися один з одним протягом усієї поїздки, з раптовими піками спілкування незадовго до отруєння, а також у нічні години (за московським часом), коли Навальний виходив із готелю й прямував до аеропорту Томська.

Розслідувачі вичислили щонайменше 8 основних виконавців невдалого вбивства: керівник інституту – полковник Станіслав Макшаков, старший член групи з отруєння Навального Олег Таякін (“Тарасов”), Олексій Александров (“Фролов”), Іван Осипов (“Спиридонов”), Костянтин Кудрявцев (“Соколов”), Олексій Кривощеков, Михайло Швець (“Степанов”) і Володимир Паняэв.

Отруєння у серпні 2020 року, схоже, відбулося після багатьох років спостереження, яке почалося в 2017 році, незабаром після того, як Навальний вперше оголосив про свій намір балотуватися в президенти Росії.

Протягом 2017 року, а також у 2019-му і 2020-му роках оперативники ФСБ з підпільного підрозділу, що спеціалізується на роботі з отруйними речовинами, стежили за Навальним під час його поїздок по Росії, подорожуючи разом із ним більш ніж 30 співпадаючими рейсами в одні і ті ж пункти призначення.

Також можливо, що раніше були спроби отруїти Навального, у тому числі в місті Калінінграді всього за місяць до отруєння “Новічком” у Сибіру.

“The Insider” зазначає, що в минулому році 8 співробітників Головного розвідувального управління Росії (ГРУ) викрили у спробі отруїти “Новічком” болгарського підприємця Омеляна Гебрева (а також його сина й колегу).

Нагадаємо, 15 жовтня Європейський союз ввів персональні санкції проти російських чиновників, які можуть бути причетні до отруєння Навального.

Раніше британська газета The Guardian з посиланням на джерела в спецслужбах ФРН, Британії та Франції заявила, що до організації замаху на російського опозиціонера Олексія Навального могла бути причетна так звана Друга служба ФСБ РФ.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE