Politerno > Україна і світ > МВФ бентежить ручне керування цінами на газ – Марченко

МВФ бентежить ручне керування цінами на газ – Марченко

  • 14 Січня, 2021
  • 614 Переглядів
  • 0

Міжнародний валютний фонд занепокоєний державним регулюванням цін на газ в Україні, адже це може призвести до порушення взятих в рамках Меморандуму зобов’язань.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко розповів в інтерв’ю Радіо НВ.

Він зазначив, що Україна в меморандумі з МВФ взяла на себе чіткі зобов’язання щодо ринкового тарифоутворення на ринку природного газу.

“Про те, що таке рішення є можливим, наші партнери знають. В них є відповідна реакція. Вони занепокоєні, що ми в якійсь частині переглядаємо раніше взяті зобов’язання. Зараз питання полягає в тому, що це може бути частиною механізму або тимчасовим рішенням. Цим займається активно в.о. міністра енергетики. Вчора в нього, до речі, був дзвінок з МВФ. Я думаю, що сьогодні також будуть проведені відповідні консультації. Тобто це перманентний процес. Він відбувається постійно. Категорично сказати, що ми вже зробили щось дуже погане поки що немає (підстав – ред.)”, – заявив міністр.

За його словами, уряд намагається пояснити представникам МВФ, що неприйняття рішення про зниження цін може мати досить негативні наслідки для економіки країни в цілому. “Тобто тут питання, наскільки ми аргументовано цю позицію будемо доводити”, – сказав Марченко.

Уряд пояснює представникам Фонду, що “ми зараз в пожарному порядку вирішуємо проблему, яка виникла”, – додав міністр.

Він підкреслив, що остаточного рішення щодо зниження цін наразі немає, проте це може бути зроблено найближчим часом. Також, постійно проводяться консультації, зокрема і з МВФ. Питання тарифів на газ обговорюється з початку тижня.

Нагадаємо, у середу, 13 січня, Кабінет міністрів вирішив запровадити державне регулювання ціни на газ на період карантину або взагалі до кінця поточного опалювального сезону. Уряд планує встановити ціну на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 гривні за кубічний метр.

Як заявив на нараді у президента 13 січня в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко, з лютого 2021 року в Україні будуть знижені ціни на газ для побутових споживачів – вони не перевищить 6,99 гривень за кубометр до кінця карантину або опалювального сезону.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE