Politerno > Україна і світ > Згубний вплив на Європу: російський корабель, який будує “Північний потік-2”, попав під санкції США

Згубний вплив на Європу: російський корабель, який будує “Північний потік-2”, попав під санкції США

  • 19 Січня, 2021
  • 609 Переглядів
  • 0

США внесли до санкційного списку задіяний у будівництві газопроводу “Північний потік-2” російський корабель-трубоукладач “Фортуна”,

Відповідна інформація розміщена на сайті Міністерства фінансів США.

Санкції запроваджені також проти російської компанії КВТ-РУС, яка є власником судна. Санкції передбачають заборону на експорт, банківські та валютні операції, блокування активів і майна

Обмеження накладені відповідно до американського закону CAATSA (“Протидія противникам Америки за допомогою санкцій”).

У грудні “Фортуна” побудувала 2,6 км магістралі “Північний потік-2” у виключній економічній зоні Німеччини.

З 15 січня будівництво магістралі мало поновитися у водах виключної економічної зони Данії. Минулого тижня “Фортуна” вийшла з німецького порту Вісмар, але через день шляху зупинилася на рейді порту Росток.

Раніше стало відомо, що концерн Bilfinger SE вийшов з будівництва “Північного потоку-2”, ставши першою німецькою компанією, яка залишила проєкт російського газопроводу.

“Газпром” у випущеному ним проспекті єврооблігацій визнав, що існують ризики зупинки чи згортання проєкту газопроводу “Північний потік-2”.

Німецьке ділове видання Handelsblatt раніше повідомило, що санкції США наберуть чинності у вівторок в рамках Закону про протидію американським противникам шляхом санкцій (CAATSA).

Посольство США в Україні з посиланням на Вашингтон стверджує, що Росія використовуватиме газопровід для тиску на Західну Європу.

Як пояснили у дипломатичному представництві, завершення газопроводу “Північний потік-2” дозволить Росії постачати газ в Європу в обхід України. На думку США, це позбавить Україну “життєво важливих доходів” та зробить її вразливішою для подальшої агресії з боку Росії.

“При цьому Росія використовувала б природні ресурси як інструмент політичного тиску і згубного впливу на Західну Європу. Сьогоднішнє оголошення санкцій демонструє, що США не бояться притягувати до відповідальності тих, хто продовжує допомагати цьому інструменту російського примусу”, – заявили у посольстві.

У посольстві наголосили, що США продовжать працювати з союзниками для створення в Європі надійної та диверсифікованої мережі енергопостачання, яка б не підривала колективну безпеку.

Нагадаємо, у водах Німеччини з 5 грудня спеціалізована баржа “Фортуна”, яка ходить під російським прапором, повинна була відновити укладання труб для газопроводу “Північний потік-2”. Згодом стало відомо, що баржа повернулася в порт.

Норвезька компанія DNV GL, яка повинна була сертифікувати газопровід «Північний потік-2», відмовилася надавати цю послугу після нових санкцій США щодо проекту.

Виконувачка обов’язки посла США у ФРН Робін Куінвілл упевнена, що проєкт газопроводу “Північний потік-2” є “політичним інструментом” Кремля.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE