Politerno > Україна і світ > Шоу триває: Трамп може створити нову політичну партію

Шоу триває: Трамп може створити нову політичну партію

  • 20 Січня, 2021
  • 648 Переглядів
  • 0

Напередодні закінчення терміну своїх президентських повноважень, Дональд Трамп обговорював з однодумцями можливість створення нової політичної партії.

Згідно з інформацією The Wall Street Journal, залишаючи Білий дім, Трамп сподівається зберегти свій вплив в його стінах. За даними видання, президент минулого тижня обговорював з радниками, помічниками і деякими членами ближнього кола ідею створити нову політсилу. За даними джерел, вона може отримати назву «Партія патріотів».

 

Досі треті партії в Штатах були практично нежиттєздатними і не могли змагатися з Демократичною або Республіканською партіями. Маючи ж такий високий рівень підтримки всупереч усьому, Трамп насправді приймає цілком виважене і логічне рішення створити власну політсилу. Гроші для свого проєкту, незважаючи на те, що багато хто від нього відвернувся, а його власний бізнес в боргах, як у шовках, Трамп, швидше за все, назбирає.

Для початку вистачить коштів, зароблених ним на продажу індульгенцій. В останні місяці Трамп розгорнув конвеєр з помилування, встигнувши “пробачити” і своїх соратників Майкла Флінна або Пола Манафорта, і ряд осіб, за яких просили його соратники.

NYT, посилаючись на отримані журналістами документи і коментарі обізнаних джерел, 17 січня писала, що лобісти з оточення Трампа заробили на помилуваннях десятки тисяч доларів.

В останній же свій повний день в Білому домі Трамп поряд з ще 72 прохачами помилував також колишнього головного стратега Білого дому Стіва Беннона — відомого представника ультраконсервативного крила республіканців. З Білим домом Беннон був змушений попрощатися в серпні 2017-го, після того як мін’юст США звинуватив його в привласненні коштів ($1 млн з $25 млн), які різні організації-донори пожертвували на проєкт “Ми будуємо стіну” на кордоні з Мексикою.

“Містер Беннон — важливий лідер консервативного руху, відомий своїм політичним чуттям”, — так його охрестили в Білому. Ця людина “з політичним чуттям” точно стане в нагоді Трампу.

Отже, Стів Беннон стане однією з ключових фігур, відповідальних за роботу з інформаційним полем в інтересах Трампа.

А те, що Дональд Трамп все ж не помилував ні себе, ні свою сім’ю, ні адвоката Руді Джуліані, оскільки, за словами джерел Reuters, його змогли відмовити радники, при належній політичній хитрості і спритності стане козирем — способом залишатися в мейнстримі і накачувати своїх прихильників.

Інструментами ж послужать ряд медійних платформ.

Зокрема, телеканал Fox, який “проштрафився”, першим віддавши Байдену перемогу в Аризоні. Що, звичайно ж, розлютило президента. Але різати гуску, що несе золоті або, вірніше буде сказати, “іржаві” яйця, було б нераціонально. Логічніше провести чистки.

Це, як повідомляє Associated Press, і сталося: у вівторок були звільнені старший віцепрезидент каналу Білл Семмон, політичний редактор Кріс Стайєрволт, а з ними ще близько 18 осіб.

З огляду на те, що Трамп на ножах з Twitter і Facebook, сегмент соцмереж в його медіакампанії зміниться. Насправді вже змінився, коли він з сім’єю і прихильниками перебрався в Telegram, Parler і Gab.

Білий дім не давав ніяких офіційних коментарів щодо чуток про створення нової політичної партії. Крім того, незрозуміло, наскільки серйозно сам Дональд Трамп налаштований на реалізацію ініціативи з новою партією.

Так чи інакше, опитування показують, що незважаючи на серйозні розбіжності Трампа з колишніми однопартійцями, він все ще користується значною популярністю серед пересічних виборців Республіканської партії.

Згідно з соцдослідженням університету Quinnipiac, 73% серед зареєстрованих республіканців, які навіть після штурму Капітолію підтримують свого президента. Всіх, кого Трамп міг втратити через події 6 січня, схоже, вже втратив. Адже в грудні його підтримували 87% республіканців.

Нагадаємо, 20 січня демократ Джо Байден склав присягу і став 46-м президентом Сполучених Штатів Америки.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE