Politerno > Україна і світ > Виявлено побічну реакцію на вакцину проти Covid-19 від Moderna. ФОТО

Виявлено побічну реакцію на вакцину проти Covid-19 від Moderna. ФОТО

  • 6 Березня, 2021
  • 795 Переглядів
  • 0

Медики виявили новий тип побічної реакції у вигляді висипу на шкірі у процесі клінічних випробувань вакцини mRNA-1273 виробництва компанії Moderna.

12 випадків описано в журналі The New England Journal of Medicine.

За інформацією, опублікованою на сайті, йдеться про те, що реакції проявлялися після першої дози в діапазоні з 4 по 11 день, але частіше за все — на восьмий день після вакцинації. Вона спостерігалася у 244 з 30 420 учасників (0,8%) серед людей, які отримали першу дозу і у 68 осіб, які вакцинувалися вдруге. Реакції включали в себе почервоніння, ущільнення і болючість. Протягом наступних 4-5 днів вони проходили.

Після появи висипу люди лікувалися антигістамінними препаратами і прикладали лід. У деяких випадках лікарям довелося застосувати стероїди в таблетках, щоб позбавити від висипу. Один пацієнт лікувався антибіотиками, тому що прийняв висип за бактеріальну інфекцію.

Натисни на зображення для збільшення

У одного з щеплених вчені взяли зразок шкіри на біопсію, і у результаті аналізу підтвердилася гіперчутливість на препарат, проте ніякої небезпеки ні для здоровʼя, ні для життя чоловіка немає.

У підсумку дослідники, вивчивши всі ці випадки, порадили лікарям не поспішати призначати щепленим людям ліки, поки вони не переконаються, що має місце серйозна реакція. Як правило, описані вище симптоми визнані безпечними.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський закликав українців записуватися на добровільну вакцинацію і “не робити собі нерви”, після того як зробив щеплення вакциною AstraZeneca (Covishield).



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE