Politerno > Україна і світ > У відносинах між Україною і США немає паузи, є відсутність порядку денного з боку ОП, – Яценюк. ВІДЕО

У відносинах між Україною і США немає паузи, є відсутність порядку денного з боку ОП, – Яценюк. ВІДЕО

  • 13 Березня, 2021
  • 1072 Переглядів
  • 0

Звернення “12 пунктів стратегічного партнерства між США та Україною”, яке оприлюднили на Київському безпековому форумі, продиктоване необхідністю “заповнити певні прогалини” стратегічного партнерства.

Про це заявив в інтерв’ю “Радіо Свобода” експрем’єр-міністр, голова Київського безпекового форуму Арсеній Яценюк, повідомляється на сайті Форуму.

“Мені зрозумілий порядок денний, який адміністрація президента Байдена буде пропонувати Україні. Мені незрозумілий порядок денний, який адміністрація Зеленського буде пропонувати Америці”, – наголосив  Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання стосовно представленого цього тижня спільного українсько-американського звернення “12 пунктів стратегічного партнерства між Сполученими Штатами та Україною”, яке було презентоване в рамках Київського Безпекового Форуму, Арсеній Яценюк пояснив, що ідея його створення продиктована необхідністю “заповнити певні прогалини нашого стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами”: “Проблема в тому, що зараз немає чіткого плану дій з точки зору наших двосторонніх відносин”.

Окрім того, що наразі відсутні особисті контакти президентів України та США, найважливіше питання – це ціннісна основа відносин між країнами.

Голова КБФ повідомив, що з боку США звернення отримало двопартійну підтримку у Конгресі Сполучених Штатів – і демократів, і республіканців. Крім того, відозву підписав співголова Українського кокусу в Конгресі, підтримка дипломатів, Атлантичної ради також двопартійна.

Арсеній Яценюк підкреслив, що звернення торкається трьох основних тем. Зокрема, Україна повинна продовжувати реформи, розпочаті ще 2014 року: “Це не просто наратив. Це дуже чіткий порядок денний, який реалізовувався. І чинна українська влада зобов’язана його далі реалізовувати. Чомусь цього не роблять”.

Друге питання, наголосив він – це питання української національної безпеки: “Тут наше звернення до президента США Байдена – постачати Україні летальне озброєння, найновіше обладнання, щоб українська армія стримувала Росію”.

Третій блок стосується інтеграції України в НАТО: “Це вже не просто питання безпеки України, а це питання глобальної безпеки. Розширення НАТО і Європейського Союзу – це єдиний шлях до стабільного і довготриваючого миру в Європі і світі”.

Водночас Арсеній Яценюк наголосив, що сьогодні “не бачить жодної паузи в українсько-американських відносинах”: “Президент США дзвонить диктатору Путіну, і чітко зазначається, що президент США наполіг на територіальній цілісності і недоторканності кордонів української держави. Президент США веде розмову з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і так само заявляє, що вони підтримують Україну. З боку американської адміністрації є дуже чітке розуміння, що Америка пропонує Україні і хоче почути від України. Але от з боку української влади, з боку президента Зеленського і його адміністрації – там є не пауза, там відсутність порядку денного”.

“Тому я вважаю, що зараз для президента Зеленського цей документ є фактично основою для його двосторонніх відносин і для його розмови з президентом Байденом. Це його компетенція і його відповідальність – як він хоче викласти ці пункти. Навіть більше, якщо у Зеленського є кращий не просто документ, а ідеї, – я тільки цьому аплодуватиму”, – сказав Арсеній Яценюк.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE