Politerno > Україна і світ > Оприлюднено остаточні результати онлайн-голосування “Топ-50 блогерів України”

Оприлюднено остаточні результати онлайн-голосування “Топ-50 блогерів України”

З 3 по 26 травня проходило голосування за “ТОП-50 блогерів України за версією читачів сайту “Фокус”.

Голосування за головних блогерів України завершилося о 23:59 26 травня і команда видання підбила підсумки голосування в онлайн-рейтингу.

Остаточний список “ТОП-50 блогерів України за версією читачів Фокуса“:

  1. Юлія Вербинець / “Стиль життя”
  2. Анатолій Шарій / “Політика”
  3. Дарина Пазюк (Баба Даша) / “Розваги і гумор”
  4. Ольга Білокінь / “Медицина”
  5. Даша Євтух / “Розваги і гумор”
  6. Вікторія Кіктенко / “Стиль життя”
  7. Ольга Шарій / “Політика”
  8. Аліна Шаманська (Ханумак) / “Стиль життя”
  9. Макс Назаров / “Політика”
  10. Антон Птушкін / “Стиль життя”
  11. Тетяна Коряк (Корячка) / “Стиль життя”
  12. Дмитро Василець / “Політика”
  13. Дарина Квіткова / “Стиль життя”
  14. Діана Панченко / “Політика”
  15. Антін Мухарський / “Культура”
  16. Юлія Науменко / “Стиль життя”
  17. Роман Донік / “Політика”
  18. Олександра Пустовіт / “Стиль життя”
  19. Саша Петрайчук / “Психологія і стосунки”
  20. Дмитро Комаров / “Стиль життя”
  21. Тетяна Самбурська / “Стиль життя”
  22. Ольга Науген (Наугольнікова) / “Стиль життя”
  23. Віталій Богомолов / “Розваги і гумор”
  24. Олеся Медведєва / “Політика”
  25. Євген Комаровський / “Медицина”
  26. Вікторія Ільчук (Баба Нюся) / “Розваги і гумор”
  27. Віталій Потрніков / “Політика”
  28. Яніна Соколова / “Політика”
  29. Софія Стужук / “Стиль життя”
  30. Сергій Притула / “Політика”
  31. Михайло Чаплига / “Політика”
  32. Тетяна Ткачук / “Стиль життя”
  33. Сергій Жадан / “Культура”
  34. Леся Никитюк / “Стиль життя”
  35. Настя Талпа / “Стиль життя”
  36. Христина Третяк (Закарпатська жона) / “Розваги і гумор”
  37. Катерина Баррел (Катя Бльостка) / “Психологія і стосунки”
  38. Андрій Карпов (Андрій Полтава) / “Політика”
  39. Євген Клопотенко / “Стиль життя”
  40. Юліан Чаплінський / “Культура”
  41. Сергій Стерненко / “Політика”
  42. Олена Мандзюк / “Стиль життя”
  43. Сергій Нагорний / “Стиль життя”
  44. Данило Гетманцев / “Політика”
  45. Олександр Терехов / “Наука і техніка”
  46. Лариса Ніцой / “Політика”
  47. Нікіта Добринін / “Селебріті”
  48. Ярослава Гресь / “Бізнес”
  49. Максим Бужанський / “Політика”
  50. Маша Єфросиніна / “Селебріті”

Переможцями в окремо взятих категоріях рейтингу стали:

ТОП-50 буде опублікований в номері журналу Фокус, який вийде 11 червня. Редакція докладно розповість про першу п’ятірку рейтингу, а також про переможців в окремо взятих категоріях.

У зв’язку з критикою, що пролунала в останній день голосування, шеф-редактор сайту focus.ua Михайло Багінський розповів про технічну таємницю проекту. Наводимо його коментар цілком.

“Під час голосування ми використовували низку інструментів для захисту від накруток, враховуючи останню версію reCAPTCHA від Google, яка оцінювала ймовірність того, що проголосувати намагається не живий чоловік, а програма (бот), перевірку IP-адреси в базі спамерів CleanTalk і географії (зараховувалися голоси тільки з України), а також роботу з юзер агентом і фінгерпрінтом. Останній застосовувався для ідентифікації користувача навіть в разі відключення або очищення cookie або використання режиму “приватного перегляду”. Це було необхідно, щоб зберегти можливість голосувати в один клік — без авторизації.

Ця схема чудово показала себе під час останнього онлайн-рейтингу, який зібрав декілька сотень тисяч переглядів. Однак після запуску цього голосування, сторінки якого відвідали 4,5 млн разів, незабаром стало зрозуміло, що в систему голосування потрібно внести правки. Насамперед це було пов’язано з тим, що браузер Safari маскує користувачів, ускладнюючи адекватну роботу фінгерпрінту, в той час, як частка цього браузера в трафіку Instagram-блогерів сягала 50%. Користувачі заходили і бачили повідомлення “проголосовано” замість активної кнопки “проголосувати”.

Чому це відбувалося? Це можна пояснити на простому прикладі. Уявіть, що у вашому під’їзді сидить консьєрж, який пропускає мешканців, яких знає в обличчя. Почалася епідемія, всі вдягли маски. Й ось вже консьєрж бачить не Івана Петровича з 31 квартири, а чоловіка середніх років у масці. Відповідно, Іван Петрович нічим не відрізняється від безлічі інших людей, які виглядають точно так само.

Тепер уявіть, що на сайт заходить такий користувач, “замаскований” зусиллями Apple. Система бачить чоловіка середніх років у масці й дає йому проголосувати. Потім заходить інший чоловік середніх років у масці: тепер система вважатиме, що це повторна спроба і не дозволить йому це зробити. Чоловік побачить напис “проголосовано” і не зможе підтримати свого улюбленого блогера.

Якщо за умов невеликої кількості тих, хто проголосував, серед яких немає переважної частки користувачів iPhone, це не є проблемою, то цього разу ми зіткнулися з дилемою. З одного боку, потрібно було відключати перевірку за допомогою фінгерпрінту для частини браузерів або пристроїв, а з іншого, це залишало діру в нашій системі захисту. Це не пройшло повз уваги і в чаті в телеграм-каналі одного з блогерів ми побачили повідомлення з описом, як можна накрутити голоси. Одночасно ми зафіксували активність на картці іншого блогера, яка могла вказувати на спроби проголосувати безліч разів з одного браузера.

Ми розуміли, що незважаючи на затримку з оновленням кількості голосів на 5-10 хвилин, такі спроби рано чи пізно дадуть розуміння, як саме можна накрутити голоси. Тоді технічна команда Фокуса вирішила зіграти в гру “діра в заборі”. Її суть я також поясню на прикладі з життя. Колись я з друзями вирішив безкоштовно погуляти в ботанічному саду в Києві. Ми знали, де знаходиться зручна для проходу діра в заборі, але коли ми зайшли всередину, там нас чекали охоронець з касиром.

Діючи за такою ж логікою, ми залишили можливість “накручувати” голоси найбільш очевидним способом, який ми могли проконтролювати, продовжуючи збирати фінгерпрінти, щоб провести видалення “дублів” пізніше.

Тут потрібно зробити важливе зауваження. Факт видалення частини голосів не обов’язково означає, що всі вони були “накрученими”. Ні до одного учасника рейтингу редакція не застосовувала ручної дії і не змінювала кількість голосів. Всі роботи з базою відбувалися за єдиними алгоритмами. Скрипт видаляв або не видаляв голос, ґрунтуючись на даних user agent і фінгерпрінт.

За два дні до закінчення голосування ми повідомили, що “технічна команда Фокуса фіксує спроби накрутити голоси, що буде взято до уваги під час підбивання підсумків голосування”, а також анонсувала плани “просіяти базу даних за універсальним правилом, що може призвести до зменшення загальної кількості голосів, але дозволить погодити позиції в рейтингу з реальними результатами голосування”.

За день до закінчення голосування ми просіяли базу голосів, видаляючи дубльовані фінгерпрінти браузерів, які не маскують користувачів (наприклад, Chrome), про що повідомили в ще одній новині. А в останній день голосування ми повідомили про те, що “після завершення голосування (23:59 26 травня) ми повторимо процедуру очищення голосів і 27 травня на сайті focus.ua буде опублікований остаточний перелік тих, хто потрапив у “ТОП-50 блогерів України”.

Однак увечері того ж дня ми побачили різке зростання активності голосувальників, що змусило внести коригування. Протягом вечора 26 травня ми вручну запускали цю процедуру й повторили її після відключення голосування опівночі.

Хочу ще раз повторити: всі блогери перебували в рівних умовах. Технічна команда Фокуса бачила своїм головним завданням боротьбу з накрутками і гарантування єдиних правил гри для всіх. Відповідно, на будь-якій стадії очищення голосів вони зачіпали кожного учасника. У той же час підсумковий результат — позиції в рейтингу, вельми точно відображають реальну картину голосування.

Проаналізувавши цей досвід, команда Фокуса планує змінити систему захисту голосування, а також для блогерів із категорії “Політика” додати рейтинг недовіри.

Більш детально про всі нововведення ми розповімо перед запуском нових онлайн-рейтингів”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE