Politerno > Україна і світ > Закон про функціонування української мови як державної визнано конституційним

Закон про функціонування української мови як державної визнано конституційним

  • 14 Липня, 2021
  • 562 Переглядів
  • 0

Сьогодні, 14 липня, Конституційний суд України визнав конституційним закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

Про це повідомляє пресслужбу КС.

“Конституційний Суд України визнав конституційним Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Відповідне Рішення Суд ухвалив 14 липня на пленарному засіданні Великої палати Суду у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України”, – випливає з повідомлення.

Зазначається, що повний текст рішення буде опубліковано на сайті КС 15 липня.

“Залишилось 24 години, один день до 16 липня, коли цей закон буде функціонувати у повному обсязі. В тому числі для російських і проросійських серіалів, де, намагаючись вислужитися перед агресором, русифікували Україну.

Закон треба виконувати, в тому числі і “95-му кварталу”, який має від мене велику пораду. Краще, ніж жартувати над українською – жартувати українською. І буде вам щастя”, – заявили лідер Євросолідарності Петро Порошенко.

21 червня 2019 року в КС надійшло конституційне подання 51 народного депутата щодо відповідності мовного закону Конституції України. Уповноваженими авторів подання є депутати Ради від “Опозиційного блоку” Олександр Долженков і голова фракції “Опозиційний блок” в Раді Вадим Новинський.

Нагадаємо, 25 квітня народні депутати ухвалили закон № 5670-д “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, який почали розглядати у другому читанні ще 28 лютого. За це рішення проголосували 278 парламентарів. Повністю проти проголосувала фракція “Опозиційний блок”.

Як заявив заступник голови партії «Батьківщина» Іван Крулько, голосування за мовний закон вкотре підтвердило фальшивий патріотизм Петра Порошенка та його команди, коли представники БПП тільки з 5 спроби спромоглися підтримали законопроект №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної.

Закон набув чинності 16 липня 2019 року.

Європейська Комісія заявила, що вивчить і дасть свою оцінку прийнятому українським парламентом закону про функціонування української мови як державної.

Переможець президентських виборів Володимир Зеленський після вступу на посаду обіцяв проаналізувати закон про українську мову на предмет дотримання усіх прав громадян.

“Після мого вступу на посаду президента буде зроблений ретельний аналіз цього закону, щоб пересвідчитися, що в ньому дотримані всі конституційні права та інтереси всіх громадян України. За підсумками аналізу реагуватиму відповідно до конституційних повноважень президента України i в інтересах громадян”, – заявляє Зеленський.

10 грудня 2019 року народний депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський вніс у Верховну Раду законопроєкт про скасування закону про державну мову. 

13 липня 2020 року заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко попросив внести до порядку денного роботи Верховної Ради законопроєкт щодо змін в частині навчання українською мовою у закладах освіти авторства члена фракції монобільшості Максима Бужанського.

Згодом скандальний законопроєкт “Слуги народу” Максима Бужанського № 2362 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти” зник з сайту ВР.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE