Politerno > Україна і світ > Суд просять заборонити продаж акцій ПАТ “Центренерго”, яке контролює Коломойський

Суд просять заборонити продаж акцій ПАТ “Центренерго”, яке контролює Коломойський

  • 30 Липня, 2021
  • 582 Переглядів
  • 0

Господарський суд Києва просять накласти арешт на пакет акцій “Центренерго”, який належить державі, аби запобігти приватизації підприємства.

7 липня 2021 року до суду надійшла заява про забезпечення позову, в якій заявник вимагає арештувати пакет акцій (78,289%) ПАТ “Центренерго”, що належить державі в особі Фонду державного майна України. Мета — запобігти приватизації підприємства.

Наказом Фонду державного майна України №1275 від 23 липня 2021 року визначено, що приватизація ПАТ “Центренерго” повинна відбутися з серпня по грудень 2021 року. На думку заявника, можливий продаж пакету акцій іншій особі порушить його права”, — йдеться в повідомленні.

Суд розв’язує питання щодо наявності правових підстав вжиття заходів забезпечення позову.

Як відомо, у 2019 році Кабінет Міністрів передав на приватизацію 339, а потім іще 415 державних підприємств. У 2020 році у Фонді державного майна України планували у рамках приватизації продати у 2020 році 3 – 5 великих об’єктів, а також не менше 300 малих і середніх. Приватизувати мали і “Центренерго”.

Довідково: “Центренерго” є єдиною в Україні державною енергогенеруючою компанією. До її складу входять три теплові електростанції: Зміївська, Трипільська та Вуглегірська. Компанію намагалися приватизувати кілька разів, але безуспішно.

Журналісти Bihus.Info зазначали, після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах олігарх Ігор Коломойський узяв держпідприємство “Центренерго” під контроль.

Влітку 2019-го було призначено нового керівника Володимира Потапенка. Українські медіа майже одразу ідентифікували його як людину Коломойського. А потім і сам олігарх назвав його “понятным мне человеком”.

Після приходу Потапенка на підприємство почалися закупівлі російського вугілля. У червні 2020-го журналісти сповіщали, що з липня 2019 по квітень 2020 року щонайменше 1,5 млн тонн вугілля різних марок (зокрема газового вугілля, який є в Україні), перепродали державній компанії “Центренерго” фірми, пов’язані з Коломойським. Походження цього вугілля – переважно російське.

За словами колишнього прем’єр-міністра Олексія Гончарука, взимку 2020 року Кабінет Міністрів вирішив звільнити менеджера саме через підозри, “що він є частиною групи впливу Ігоря Валерійовича Коломойського”.

Влітку 2020 року журналісти програми “Схеми: корупція в деталях” з’ясували, що компанії, пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським, за пів року могли заробити більш як 4 млрд гривень на продажу вугілля державній компанії “Центренерго” за завищеними цінами. Відповідно до плівок, що потрапили в мережу, в серпні 2019 року тодішній директор Державного бюро розслідувань Роман Труба обговорював у своєму кабінеті можливість “проштовхнути” в “Центренерго” “смотрящого” з орбіти олігарха Ігоря Коломойського.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE