Politerno > Україна і світ > ВРП припинила розгляд дисциплінарних скарг на суддів – активісти закликали членів ради піти у відставку

ВРП припинила розгляд дисциплінарних скарг на суддів – активісти закликали членів ради піти у відставку

  • 6 Серпня, 2021
  • 839 Переглядів
  • 0

Вища рада правосуддя зупинила розподіл дисциплінарних скарг, а також скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора, через норми закону № 1635-ІХ.

Про це повідомила пресслужба Вищої ради правосуддя.

“Закон (№ 1635-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя” – ред.) унеможливлює виконання дисциплінарними палатами ВРП повноважень щодо розгляду дисциплінарних справ”, – йдеться у повідомленні.

Закон набрав чинності 5 серпня.

Ним вносяться зміни до закону “Про Вищу раду правосуддя”, зокрема в частині здійснення дисциплінарних проваджень щодо суддів.

Повноваження ради щодо здійснення дисциплінарного провадження стосовно судді реалізує служба дисциплінарних інспекторів ВРП, дисциплінарний інспектор ВРП, який є учасником дисциплінарної справи.

Процедура призначення на посаду дисциплінарного інспектора буде здійснюватися відповідно до закону.

Із моменту набрання чинності закону дисциплінарні скарги будуть розподілятися за дисциплінарним інспектором ВРП.

Водночас, наразі інспекторів ще немає. За словами джерел у ВРП, конкурс з обрання інспекторів може тривати три місяці.

Сам конкурс ВРП оголосить після того, як відбудеться процедура разової оцінки членів ВРП спеціальною комісією, до якої увійдуть три міжнародних експерта та три представники Ради суддів України.

Цієї комісії наразі немає, вона може з’явитися в першій половині жовтня. Після цього треба ще 6 місяців на процедуру оцінювання, після чого повинен з’явитися оновлений склад ВРП, який оголосить конкурс на дисциплінарних інспекторів.

За словами джерела, щомісяця очікується до 800-1000 скарг, однак їх не будуть розподіляти і розглядати. Таким чином, дисциплінарна процедура опиниться в колапсі на 8-12 місяців.

Колапсу можна було уникнути, якби Рада підтримала розгляд скарг членами ВРП до початку функціонування служби інспекторів.

Поправку, яка заблокувала розгляд скарг, запропонувала у Раді нардепка СН Анастасія Радіна, хоча комітет її не підтримав. 

Водночас, юристка Центру протидії корупції Галина Чижик вважає, що іншого виходу, як проголосувати поправку не було. За її словами, закон передбачає, що дисциплінарних інспекторів мають відбирати на новому відкритому конкурсі. Це означає, що поки триватиме конкурс, дисциплінарні скарги не будуть розглядатись, що дозволить деяким суддям уникнути покарання. 

Чижик додала, що проблеми можна було б уникнути, доповнивши закон необхідною нормою, проте профільний комітет нічого не зробив для цього. 

Поправка Радіної, каже Чижик, не є причиною зупинки розгляду дисциплінарних проваджень, оскільки б ситуація не змінилась і без цієї поправки. Чекати проведення конкурсу все одно б довелось. Окрім того, поправка нардепки начебто гарантує якість а доброчесність майбутніх дисциплінарних інспекторів, адже передбачає, що рішення щодо їх призначення прийматиме оновлена Вища рада правосуддя. На останньому наполягала Венеційська комісія. 

Низка громадських організацій у заяві, опублікованій фундацією DEJURE, закликала членів Вищої ради правосуддя подати у відставку, щоб не витрачати кошти платників податків, але просять їх це зробити не раніше вчинення необхідних для впровадження законів про судову реформу дій.

До заяви долучились Фундація DEJURE, Центр протидії корупції та Автомайдан. 

У тексті вказується, що ВРП давно себе дискредитувала та “роками покривала підозрюваних у захопленні державної влади Павла Вовка та інших суддів ОАСК, відмовляючись розглядати дисциплінарні скарги проти них”. 

Активісти також звинувачують ВРП у тиску на суддів, які проявили свою незалежність та викривали корупцію. 

“Повноцінне очищення ВРП є першочерговою умовою судової реформи”, – йдеться в заяві. 

Громадські організації посилаються на заяву Вищої ради правосуддя про блокування своєї роботи, а тому закликають її членів виконати вимоги закону №1635-IX, необхідні для формування Етичної Ради та Конкурсної комісії до ВККС, і подати у відставку.

Таким чином, вважають ГО, буде прискорено “очищення судової влади та унеможливлять “колапс судової системи”, яким члени ВРП лякають суспільство”. 

Нагадаємо, Вища рада правосуддя закликає Верховну Раду переглянути ключові положення законопроєкту про реформу ВРП у частині ролі міжнародних експертів у формуванні державних органів України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE