Politerno > Україна і світ > Російські авіадеталі, прокладки, завищені ціни: схема “свинарчуків” працює й при Зеленському

Російські авіадеталі, прокладки, завищені ціни: схема “свинарчуків” працює й при Зеленському

  • 17 Серпня, 2021
  • 803 Переглядів
  • 0
Прогрес

У вівторок, 10 серпня, ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» концерну «Укроборонпром» уклало угоду з ТОВ «Нікельхром Україна» на поставку зварних кілець для авіадвигунів на суму 22,56 млн гривень. Авіадеталі обійдуться у 4 рази дорожче, ніж купувалося б напряму у виробника.

Про це повідомляють “Наші гроші” з посиланням на систему «Прозорро».

Це найбільший договір на поставку сталевої продукції Бюро за останні півтора роки.

У своїй тендерній документації Бюро вказало, що вимагає від учасників поставку кілець сталі марки ХН60ВТ (ЭИ868). Її виробляє російський завод ПАО «Русполимет». В обгрунтуванні цього Бюро зазначило, що сертифікація і випробування продукції іншого виробника таких деталей до авіадвигуна займе занадто багато часу.

У договорі зварні кільця з гарячекатаних та пресованих профілів різного типу коштують 671,50 тис грн/шт (без ПДВ), або $25,05 тис/шт. «Прогрес» закупив кільця такого виду профілів: CВ-532; СВ-131 ЛП; ЗС-900; СВ-282; СВ-130 ЛП; СВ-415.

Рік тому «Прогрес» закупив таку ж продукцію напряму у «Русполімет»: кільця таких самих профілів коштували від $2 до $9,9 тис/шт (на фото ціна вказана в рублях). В середньому ціна кілець становила $6,5 тис/шт. За даними джерела «Наших грошей» у  Держмитслужбы, у кінці 2020 року «Прогрес» розмитнював ці кільця від «Русполімету» також на рівні $6,5 тис/шт.

Тобто за 8 місяців тендерна ціна цих деталей підскочила у ціні у 3,8 рази. Це вдвічі більше від збільшення світових цін на сталь у цей період.

«Нікельхром Україна» запропонувало знижку у 4%. На тендері воно зустрілося із луганським ТОВ «Металсплавтехнології», який також запропонував сертифікати продукції «Русполимет».

Засновником ТОВ «Нікельхром Україна» є дніпрянин Віталій Платонов, а керівницею – його мати Наталія Платонова. Протягом останніх двох років компанія отримала підрядів на 78 млн гривень, переважно у «Прогресу», «НАЕК Енергоатом» та «НВКЗ «Зоря-Машпроект».

Платонов був комерційним директором ТОВ «Торговий дім «Тіско Україна» – компанії, яка теж є постачальником металевої продукції. Компанія пов’язана з однойменною ТОВ «Тіско Україна», в якій також працював Платонов. Вона фігурувала у справі про несплату мита при імпорті товарів ТОВ «Експотранс-Д», яка після імпорту товарів за заниженою ціною продавала їх на підконтрольні компанії за завищеною ціною, серед яких була і «Тіско Україна».

Платонов фігурує і в справі про шахрайство з «Торговий дім «Тіско Україна». За версією слідства, Платонов фактично обанкрочував компанію, продававши її металопрокат на власну «Нікельхром Україна» за збитковими цінами. В подальшому «Нікельхром Україна» вже продавала цю продукцію за ринковими цінами.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE