Politerno > Україна і світ > “Нафтогаз” і німецька RWE підписали меморандум

“Нафтогаз” і німецька RWE підписали меморандум

  • 22 Серпня, 2021
  • 480 Переглядів
  • 0

НАК “Нафтогаз” та німецька RWE (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk) уклали меморандум про співробітництво в секторі водневої економіки.

На сайті президента зазначається, що документ підписано в контексті візиту канцлера в Україну та на виконання домовленостей про спільний розвиток водневої економіки, які були досягнуті між Зеленським та Меркель під час їхньої зустрічі в Берліні в липні 2021 року.

“Цей меморандум стосується співпраці у сфері водневої економіки. “Нафтогаз” вбачає великі перспективи України у цій сфері. Зокрема це стосується виробництва “зеленого” водню – водню, який виробляється з відновлюваних джерел енергії, а також зберігання та споживання водню”, – повідомив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко на брифінгу.

Крім того, за його словами, цей документ відкриває перспективи в експорті “зеленого” водню на європейський ринок, зокрема до Німеччини. Для цього може використовуватися як наявна мережа газопроводів, так і альтернативні засоби, зокрема судна для транспортування аміаку. Пілотний проєкт передбачає доправляння саме суднами у вигляді “зеленого” аміаку.

Також передбачаються можливості комерційного продажу українського “зеленого” водню на європейських ринках, з фокусом на наявні ринки. Крім того, меморандум передбачає можливості розвитку проєктів відновлюваної енергетики на шельфі й узбережжі морів.

Робочі групи НАК “Нафтогаз України” та RWE розпочнуть спільну роботу в межах меморандуму вже у вересні цього року.

НАК “Нафтогаз України” та німецька RWE давно співпрацюють у сфері зберігання газу в українських газосховищах. Також НАК періодично купує газ у цієї компанії.

“Водночас президент України наголосив, що співпраця в секторі водневої економіки не компенсує Україні втрат від можливого запуску “Північного потоку – 2” у короткостроковій перспективі. Натомість збереження транзиту газу українською ГТС після 2024 року дасть змогу нашій країні профінансувати “зелений перехід”, що в результаті зменшить залежність економіки України від природного газу”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 22 серпня у Маріїнському палаці в Києві відбулася зустріч президента Володимира Зеленського та федеральної канцлерки Німеччини Ангели Меркель, яка перебуває в Україні з офіційним візитом.

Після переговорів Володимира Зеленського та Ангели Меркель у форматі віч-на-віч відбулася зустріч з представниками засобів масової інформації. Також передбачено продовження перемовин у розширеному форматі.

Мер Києва Віталій Кличко приїхав в аеропорт, щоб зустріти федерального канцлера Ангелу Меркель, але його не пропустили.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE