Politerno > Україна і світ > У Києві завершився саміт Кримської платформи – виступи головних спікерів. ВІДЕО

У Києві завершився саміт Кримської платформи – виступи головних спікерів. ВІДЕО

  • 23 Серпня, 2021
  • 604 Переглядів
  • 0

У Києві у виставковому центрі “Парковий” відбувся установчий саміт першого переговорного майданчика України щодо деокупації Криму – Кримської платформи.

На саміт до Києва приїхали 46 делегацій. Гості та українські політики поступово прибували до “Паркового” – під’їзд до виставкового центру був перекритим. 

Перед дверима виставкового центру гостей зустрічав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. На сцені, безпосередньо в самому “Парковому”– президент, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, голова Верхоної Ради Дмитро Разумков та голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Відкривала саміт українська співачка Джамала, вона виконала пісню “1944”, присвячену депортації кримськотатарського народу – з якою у 2016 році виграла “Євробачення”.

Перше слово на форумі мав президент України, він нагадав гостям про кілька позитивних кроків України на шляху до деокупації півострова – ухвалення першої стратегії з деокупації Криму, прийняття закону про статус корінних народів і скасування вільної економічної зони “Крим”, на неефективність якої нарікали правозахисники. 

“Ми не проводимо цей саміт заради самого саміту. Крим не має зникнути з порядку денного ще на 7 років. Тому вже сьогодні ми маємо зосередити на вирішенні конкретних проблем – це посилення санкцій, захист прав людини, подолання екологічних та економічних наслідків окупації, забезпечення свободи навігації в Чорному та Азовському морях”, – зазначив Зеленський.

 

Зеленський сподівається змусити РФ до переговорів про повернення Криму

Також Зеленський заявив, що наодинці Україна ніколи не зможе повернути Крим і сподівається, що спільні зусилля держав в рамках Кримської платформи змусять РФ почати переговори про повернення півострова.

“Ми свідомі того, що наодинці наша незалежна країна ніколи не зможе повернути Крим. Нам потрібна дієва підтримка на міжнародному рівні і підтримка на новому рівні питання деокупації українського півострова”, – сказав глава держави.

“Україна спільно з вами починає писати нову главу в історії українського Криму, це глава про деокупацію. Бо саме деоокупація – це кінцева мета моя, нашої держави, мета роботи Кримської платформи. Синергія наших зусиль має змусити Росію сісти за стіл переговорів про повернення нашого півострова”, – додав він.

Зеленський також наголосив, що “окупація Криму ставить під сумнів ефективність всієї міжнародної системи безпеки, принцип територіальної цілісності та недоторканності кордонів”.

“Без відновлення довіри до неї жодна держава не може бути впевнена, що не стане наступною жертвою окупації частини території”, – сказав Зеленський.

Президент повідомив, що офіс Кримської платформи вже почав працювати і буде цілодобово й щоденно моніторити ситуацію з правами людини в Криму, збирати інформацію про зростання військової активності на півострові, відслідковувати екологічну та економічну ситуацію.

“Пропонуємо визначити ваших уповноважених представників, які будуть підтримувати зв’язок з офісом і координувати нашу спільну роботу”, – звернувся Зеленський до представників іноземних держав.

За його словами, на першому саміті Кримської платформи присутні 46 іноземних делегацій.

Шмигаль: Збитки від окупації Криму сягають 100 млрд доларів

Прем’єр Денис Шмигаль під час виступу ноголосив, що загальні потенційні збитки України від тимчасової окупації Росією Криму оцінюються в понад 100 млрд доларів США.

“Україна зазнала величезних економічних втрат від окупації Криму. Загальні потенційні збитки сьогодні оцінюються експертами – більше 100 млрд доларів. Це – втрачені природні ресурси, це втрачені активи держави, це – втрачена промисловість, а головне – це негативні наслідки для людей, які потерпають від політики країни-агресора”.

У цьому контексті він наголосив, що саме тому одне з пріоритетних завдань нині – це змусити Російську Федерацію за рішенням міжнародних судів почати платити за свої дії.

“Уже маємо не один позитивний приклад, коли українські державні та приватні структури виграють відповідні судові процеси”, – додав Шмигаль.

Довідка: 100 мільярдів доларів – це приблизно 2,5 бюджета україни на 2021 рік

США: Крим завжди буде Україною, а РФ має нести відповідальність

Сполучені Штати зберігатимуть санкції проти Росії, поки триватиме незаконна анексія Криму та агресія на Донбасі, заявила міністр енергетики США Дженніфер Гренгольм.

“Сполучені Штати пишаються участю і підтримують Кримську платформу. Хочу чітко сказати: ми разом з Україною і з усіма вами засуджуємо незаконну анексію Криму… І ми продовжимо підтримку Кримської платформи, щоб постійно нагадувати про те, що Крим – це Україна і завжди буде Україною. А Росія повинна нести відповідальність за свою агресію”, – сказала Гренгольм.

Від імені президента Байдена вона запевнила Україну у підтримці її зусиль щодо проведення реформ, досягнення євроатлантичних прагнень і розвитку кращого майбутнього для країни.

“І це включає боротьбу з корупцією і боротьбу проти російської агресії. Хочу запевнити, що наша підтримку залишиться конкретною та істотною”, – сказала Гренгольм.

Міністр запевнила, що США також продовжать дипломатичні зусилля для завершення конфлікту на Сході України.

“Ми зберігатимемо санкції проти РФ, поки вона триває анексії Криму та агресія на Донбасі. Ми продовжуємо наголошувати, що Росія повинна виконувати свої зобов’язання за Мінськими угодами і співпрацювати для завершення конфлікту”, – додала вона.

ЄС продовжить політику невизнання анексії Криму

Голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що Європейський Союз продовжить свою політику невизнання незаконної анексії Криму, і закликав Росію зупинити насильницьку інтеграцію півострова у свої кордони.

“Я присутній тут, щоб підтвердити незмінну позицію ЄС: ми не визнаємо незаконну анексію Криму і Севастополя Росією. Ми продовжуватимемо нашу політику невизнання і виступати проти будь-яких порушень міжнародного права”, – сказав Мішель.

За словами голови Євроради, мета ЄС  – зробити так, щоб незаконна анексія Криму ніколи не стала легітимізованою. Саме тому, зазначив Мішель, ЄС запроваджує заходи, які б допомагали Україні долати наслідки анексії.

Мішель також підкреслив, що питання окупованого Криму має залишатися високо на міжнародному порядку денному, і закликав Росію зупинити анексію.

“Росія продовжує діяти у спосіб, який фактично продовжує започатковану анексію. Мілітаризація регіону викликає занепокоєння. Ми маємо протидіяти намаганням Росії насильницьки інтегрувати Криму у свої кордони”, – зазначив глава Євроради.

Британія: досягти зрушень можливо тільки спільними зусиллями

Міністр Британії з європейського сусідства та Америки Венді Мортон зазначила, що переломити ситуацію щодо Криму можливо лише спільними зусиллями міжнародної спільноти.

Венді Мортон від імені прем’єра Британії привітала ідею України щодо Кримської платформи як механізму для вироблення дострокового, комплексного підходу до питання Криму.

“Ми ніколи не визнаємо цієї анексії… Ця платформа закликає нас усіх посилити світову увагу і залучення до питання Криму під лідерством України. 

Ми вітаємо кроки України для розширення обговорення найважливіших питань. Будь то все більш тривожне погіршення стану довкілля чи збільшення безпекових ризиків у Чорному та Азовському морі – ми можемо переломити ситуацію, тільки якщо будемо діяти всі разом. Британія сьогодні засвідчує намір працювати поруч з усіма вами для того, щоб ця платформа досягла своїх цілей”, – зазначила Венді Мортон. 

Вона наголосила, що Британія готова надавати подальшу підтримку та посилювати зусилля для захисту прав людини у Криму й підтримки регіональної безпеки. 

Глава МЗС Туреччини назвав єдиний спосіб деокупації Криму

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу єдиним можливим способом деокупації Криму називає дипломатичний шлях.

“За теперішніх обставин немає простого рішення для розв’язання цієї проблеми. На жаль, міжнародна система, включно з механізмом ООН, не є добре розроблена для цього”, – сказав Чавушоглу.

Втім, за його словами, “мирне вирішення шляхом дипломатії є єдиним шляхом”.

“Це вимагає ефективної координації. Цей саміт відзначає важливий старт нашої координації, щоб досягнути мирного та довготривалого рішення. Крим – це Україна”, – констатував міністр.

Він окремо наголосив, що підтримка Туреччиною територіальної цілісності України залишається міцною, і голос Анкари “сильно звучить серед інших голосів проти такого відвертого порушення міжнародного права”.

Хорватія готова поділитися з Україною досвідом деокупації – прем’єр

Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович нагадав про успішний досвід власної країни з повернення окупованих територій мирним шляхом та висловив готовність ділитися ним з Україною.

“Хорватія добре знає, наскільки складно жити в умовах триваючого конфлікту, коли частина території окупована… У нас є дуже гарний досвід мирної реінтеграції Подунав’я, що поклала край окупації частини території нашої країни у 1998 році через успішну миротворчу місію ООН, ймовірно, найуспішнішу в Європі за останні 70 років. Ми готові запропонувати вам усю необхідну допомогу для застосування такої моделі”, – зазначив Пленкович.

Він додав, що Крим має залишатися серед пріоритетних питань у міжнародному порядку денному, як і зусилля для реінтеграції окупованих частин Донецької і Луганської областей.

Глава МЗС Австрії: міжнародна спільнота не прийме “закону джунглів” щодо Криму

Глава МЗС Австрії Александр Шаленнберг заявив про підтримку Віднем Кримської платформи, заявивши, що міжнародна спільнота не визнаватиме незаконну анексію.

Шалленберг наголосив, що анексія Криму стала тривожною спробою переписати історію сучасності.

“Сім років по тому Росія продовжує підривати територіальну цілісність, неподільність і суверенітет України. Вони цим загрожують безпеці українських громадян і таким чином – загрожують безпеці усіх нас через відверте, нахабне порушення міжнародного права і усталеного міжнародного порядку.

Це значить, що ми керуємося не верховенством права, а законом джунглів. Тому ми зібралися тут, щоб надіслати дуже просте повідомлення: міжнародна спільнота не визнала і не визнаватиме незаконну анексію Криму. Ми не толеруватимемо, що одна держава порушує суверенітет іншої”, – сказав глава австрійського МЗС.

Він додав, що Австрія також не приймає теперішню мілітаризацію Криму Росією, Азовського та Чорного морів, і засуджує порушення Росією прав людини і фундаментальних свобод жителів Криму.

“Щоб протистояти цим небезпечним трендам, ми повинні спільно вживати дипломатичних зусиль. Саме тому Австрія вітає створення Кримської платформи.

Кажучи дуже просто: Крим – частина України. Україна може розраховувати на подальшу підтримку Австрією її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності”, – відзначив австрійський міністр.

Президент Угорщини згадав про поневіряння угорської меншини

Президент Угорщини Янош Адер, виступаючи на саміті Кримської платформи, згадав про проблеми, з якими зіткнулось угорське населення, коли у минулому проти своєї волі потрапило у склад інших держав.

Адер сказав, що Угорщина розділяє біль України у зв’язку з анексією Криму, оскільки на власному досвіді переконалася, як зовнішні сили свавільно перекреслюють кордони в Європі.

“Дві треті території Угорщини були відірвані від неї внаслідок цих дій. Угорці опинилися у складі інших держав, хоча й не хотіли цього. Ніхто ніколи в них не запитував, в якій країні вони хотіли жити. Угорці, які опинилися у складі меншин в інших державах, страждали протягом багатьох століть, тому що в них відібрали їхні школи, домівки. Вживалися всі заходи для того, щоб вони не могли вивчати власну мову”, – сказав угорський президент.

“Пам’ятаючи угорців, які втратили свої життя, і пам’ятаючи трагедію Тріанонського договору ми можемо сказати, що знаємо напевне, чому анексія Криму – така чутлива незагоєна рана для українців. Ми угорці розділяємо цей біль”, – запевнив угорський президент.

За його словами, через відданість ідеалам міжнародного права Угорщина непохитно підтримує територіальну цілісність і суверенітет України та зусилля з мирного врегулювання конфлікту на Сході.

Адер привітав Україну з 30-ою річницею Незалежності, висловивши сподівання, що “Україна зможе забезпечити безпечне майбутнє для всіх своїх громадян, і що угорці зможуть почуатися в Україні як удома”.

“Для досягення цієї цілі ми залишаємось напоготові надати вам всю необхідну підтримку”, – резюмував Адер.

Зеленський запросив Росію до Кримської платформи

На заключному виступі саміту “Кримської платформи”резидент Володимир Зеленський запросив Росію приєднатися до Кримської платформи для спільного вироблення шляхів деокупації Криму.

“Я подумав, що Російська Федерація, яка, звісно, не брала участь у саміті, але так активно обговорювала, коментувала, реагувала, була настільки активною, що склалося враження, ніби вона повноцінний учасник Кримської платформи, – сказав президент.

Якщо цей майданчик настільки цікавить її, ми запрошуємо Російську Федерацію приєднатися до Кримської платформи для спільного вироблення шляхів деокупації Криму та виправлення її історичної трагічної помилки.

Я обіцяю, що в декларації саміту, яка засуджує окупацію Криму, завжди буде рядок для підпису представника Російської Федерації. Скоріш за все, цей підпис буде на останньому саміті Кримської платформи в Ялті”.

Нагадаємо, 22 серпня у Маріїнському палаці в Києві відбулася зустріч президента Володимира Зеленського та федеральної канцлерки Німеччини Ангели Меркель, яка перебуває в Україні з офіційним візитом.

Мер Києва Віталій Кличко приїхав в аеропорт, щоб зустріти федерального канцлера Ангелу Меркель, але його не пропустили.

23 серпня в День державного прапора у географічному центрі України – селі Мар’янівка Черкаської області підняли державний прапор за участю президента Володимира Зеленського.

Поліція затримала шістьох активістів “Нацкорпусу”, які намагалися зірвати урочистий захід за участю президента Володимира Зеленського на Черкащині.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE