Politerno > Україна і світ > Безугла озвучила попередні дані ТСК щодо “Вагнергейту” і звинуватила опозицію у намаганні зірвати засідання

Безугла озвучила попередні дані ТСК щодо “Вагнергейту” і звинуватила опозицію у намаганні зірвати засідання

  • 20 Вересня, 2021
  • 640 Переглядів
  • 0
Мар'яна Безугла

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, яка розглядає справу “вагнерівців”, продовжила свою роботу.

Про це, як повідомляє кореспондент Цензор.НЕТ, на брифінгу сказала нардепка СН, глава комісія Мар’яна Безугла.

Вона зачитала журналістам деякі дані, які підуть у проміжний звіт комісії: “ТСК отримала безпрецедентний для українського парламенту доступ до секретної та цілком таємної інформації. Вперше в історії України ґрунтовно розглянула звинувачення в сфері нацбезпеки. ТСК констатує ті особи, які були заслухані, мали фрагментарні знання про кейс “вагнерівців” (фактично найманців, оскільки там були не тільки члени ПВК “Вагнер”). ТСК зосередилася на встановленні повної картини і не допустить нав’язування фрагментарного сприйняття як нібито повністю цілісного”.

За словами Безуглої, ТСК підтверджує, що з 2014 року спецслужбами і розвідкою України проводилися роботи щодо документування участі російських військових і найманців у війні проти України.

“Таке документування не потребувало політичного погодження, не переривалося жодним політичним рішенням і включало в себе різні елементи оперативної роботи. За попередньою інформацією, отриманою ТСК, є підстави припускати, що спецслужби Російської Федерації могли відстежити частину заходів спецслужб і розвідки України в роботі з документуванням і почали свою контргру. … ТСК встановила, що спецслужби Росії дозволили вивезення з території Росії на територію Білорусі 33 найманців, і що підготовка відповідних документів для екстрадиції почалася вже після того, як найманці були затримані в Білорусі. За попередньою інформацією ТСК, з моменту затримання найманців спецслужби Росії переформатували активні заходи і почали дезинформаційну операцію проти України”, – розповіла Безугла.

Нардепка розповіла, що ТСК планує рекомендувати правоохоронним органам у межах їхніх повноважень проаналізувати надані факти.

“ТСК продовжує вивчати обставини, чи було затримання найманців наслідком витоку інформації, недоліків планування, активних дій спецслужби Білорусі і спецслужби РФ, або комбінацією частини озвучених чинників”, – додала глава комісії. 

Також Безугла заявила, що опозиція намагається зірвати розгляд справи.

“Хочу зазначити, що, на жаль, наразі опозиція намагається зірвати розгляд справи по суті.

Тим не менше, ми продовжуємо роботу, був частково заслухано також свідок – пан Бурба, ми продовжимо його заслуховувати і протокол про це також буде доданий до матеріалів ТСК…

Що я говорила про опозицію… Намагання зриву роботи ТСК та розгляду питання по суті також стосується того, що ми обмежені в своєму переході до наступного питання – питання Іловайську та роботи пана Медведчука з представниками РФ є не менш резонансними для українського суспільства”.

Вона не розповіла, хто і яким чином намагається зірвати розгляд.

Також Безугла не змогла пояснити, чому перервала засідання під час виступу ексглави ГУР Василя Бурби та перенесла на вівторок.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE