Politerno > Україна і світ > У Чехії, Пакистані, Австралії та Великій Британії візьмуться за діяльність людей, що фігурують у Pandora Papers

У Чехії, Пакистані, Австралії та Великій Британії візьмуться за діяльність людей, що фігурують у Pandora Papers

  • 4 Жовтня, 2021
  • 482 Переглядів
  • 0

На дані Pandora Papers відреагували уряди або правоохоронці в Чехії, Пакистані, Австралії та Великій Британії.

Про це повідомляє hromadske.

У Чехії розслідування анонсував Національний центр з боротьби з організованою злочинністю. Там заявили, що вивчатимуть інформацію не лише про прем’єр-міністра Андрія Бабіша, але й про всіх громадян країни, які фігурують в Pandora Papers.

Журналісти заявили, що Бабіш користувався офшорними компаніями для придбання нерухомості у Французькій Рів’єрі, зокрема купив там цілий замок. Сам політик каже, що публікація цих даних має на меті дискредитувати його напередодні виборів.

Прем’єр-міністр Пакистану Імран Хан пообіцяв розслідувати інформацію щодо пакистанських громадян, які можуть бути пов’язані з незаконними оборудками з Pandora Papers.

Журналісти з’ясували, що низка високопосадовців Пакистану, зокрема міністри, володіють численними статками, які вони накопичили завдяки ухилянню від податків та корупції. Водночас опоненти вже закликали Імрана Хана піти через цю інформацію журналістів у відставку.

У податковому управлінні Австралії повідомили, що хоча вони не опираються на витоки даних у своїй роботі, інформація Pandora Papers їх зацікавила. Заступник комісара управління Вілл Дей заявив, що фігуранти цих документів, які вдавалися до незаконних махінацій, можуть “очікувати серйозних наслідків за свої дії”.

Схожу заяву зробили й у Великій Британії. Там міністр фінансів Ріші Сунак сказав, що департамент, що відповідає за податки, вивчить Pandora Papers. За його словами, це зроблять для того, “щоб побачити, чи є що-небудь, що ми можемо дізнатися”.

У Росії ж заявили, що в публікаціях Pandora Papers не знайшли реальних доказів «таємних багатств» оточення президента Путіна. «Поки йдеться просто про якісь твердження, незрозуміло на чому ґрунтованих. Це, звісно, не привід для перевірки», — цитує РБК речника Путіна Дмитра Пєскова.

Pandora Papers – колаборація більш ніж 600 журналістів-розслідувачів зі 117 країн світу, які впродовж року досліджували 11,9 мільйона файлів — найбільший за всю історію витік конфіденційних документів.

За словами розслідувачів, він розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу, митців та вбивць. До роботи над цими файлами долучилися й українські журналісти з агенції “Слідство.Інфо”.

Документи Pandora Papers свідчать про діяльність чотирнадцяти світових провайдерів — юридичних компаній, що створювали, управляли та тримали в тіні фінансову активність офшорних компаній у таких юрисдикціях, як Британські Віргінські острови, Беліз, Кіпр та Самоа.

У документах знайшли відомості про українських олігархів, колишніх та чинних посадовців — загалом у Pandora Papers більш як 1,5 тисячі українців.

Нагадаємо, згідно з даними масштабного витоку документів Pandora Papers, понад 10 українців приховують свої активи у Великобританії через офшорні компанії.

Нагадаємо, виток документів Pandora Papers з 14 фірм, які реєстрували та обслуговували офшорні компанії, частково підтвердив схему переказування коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського до офшорних фірм президента Володимира Зеленського та його соратників.

Нардепи з фракції “Слуга народу” демонстративно залишили засідання погоджувальної ради під час виступу голови фракції  “Європейська солідарність” Петра Порошенка.

Україна є світовим лідером за кількістю політиків, які використовують офшорні схеми – в документах Pandora Papers фігурують 38 людей. На другому місці Росія, там удвічі менше. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE