Politerno > Україна і світ > Держзрада і сприяння тероризму: Медведчуку повідомили нову підозру, ОГП хоче арешт і заставу в 1 млрд грн. ВIДЕО

Держзрада і сприяння тероризму: Медведчуку повідомили нову підозру, ОГП хоче арешт і заставу в 1 млрд грн. ВIДЕО

  • 8 Жовтня, 2021
  • 519 Переглядів
  • 0

За матеріалами СБУ, нардепу ОПЗЖ Віктору Медведчуку повідомлено про нову підозру – у державній зраді (ст. 111 КК) та сприянні діяльності терористичної організації (ст. 258-3 ч.1 КК).

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

 

“За версією слідства, мова про дії, спрямовані на підрив енергетичної незалежності України. Зокрема, після того, як Росія захопила частину Донбасу, Україна опинилася на межі енергетичної кризи. Тому було вирішено закуповувати вугілля на світовому ринку, зокрема, в ПАР”, – повідомив глава СБУ Іван Баканов.

Медведчуку повідомлено нову підозру про державну зраду і сприяння тероризму, - СБУ 01

Однак РФ мала плани зірвати реалізацію цих контрактів і не дозволити Україні посилити власну енергонезалежність. Тому за посередництва Медведчука відбулася змова з вищими посадовими особами України, які, використовуючи повноваження Нацбанку і правоохоронних органів, створили штучні перешкоди для поставки вугілля з ПАР.

“” Читайте також: Помста Медведчука. Навіщо Росія ввела санкції проти Льовочкіна, і чи розколеться ОПЗЖ

Медведчуку повідомлено нову підозру про державну зраду і сприяння тероризму, - СБУ 02

“Врешті-решт ті контракти були зірвані, що спровокувало хвилю “віялових” відключень електроенергії в нашій країні”, – додали в СБУ.

Медведчуку повідомлено нову підозру про державну зраду і сприяння тероризму, - СБУ 03

За даними СБУ, згодом за сприяння Медведчука з метою повернення України в орбіту впливу РФ були організовані незаконні схеми для поставки вугілля з тимчасово окупованих територій на державні підприємства України.

“Голова СБУ та Генпрокурор оприлюднили низку аудіозаписів, які підтверджують існування “вугільної схеми” та зацікавленість у ній влади РФ. Експертиза підтвердила, що одним із фігурантів записів є Медведчук, котрий, зокрема, спілкується щодо реалізації незаконних схем із представниками російської влади. Під час цих розмов нардеп озвучує, що має гарантії від вищих посадовців України”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема, за посередництва наближеної до Медведчука особи (бізнесмена С.Кузяри) на окупованій території було обрано 2 фактично не працюючі вугільні підприємства. Їхніми керівниками призначено представників “Л/ДНР”, їм відкрито банківські рахунки та укладено з ними договори на постачання вугілля.

Медведчуку повідомлено нову підозру про державну зраду і сприяння тероризму, - СБУ 04
Медведчуку повідомлено нову підозру про державну зраду і сприяння тероризму, - СБУ 05
Медведчуку повідомлено нову підозру про державну зраду і сприяння тероризму, - СБУ 06
Медведчуку повідомлено нову підозру про державну зраду і сприяння тероризму, - СБУ 07
Медведчуку повідомлено нову підозру про державну зраду і сприяння тероризму, - СБУ 08
Медведчуку повідомлено нову підозру про державну зраду і сприяння тероризму, - СБУ 09
Медведчуку повідомлено нову підозру про державну зраду і сприяння тероризму, - СБУ 10

Ці питання узгоджувалися, у тому числі з ватажками бойовиків. За час функціонування цієї схеми, за даними правоохоронців, проросійських терористів загалом було профінансовано на суму понад 200 млн гривень.

Медведчуку повідомлено нову підозру про державну зраду і сприяння тероризму, - СБУ 11

“Слідство володіє серйозним масивом доказів, які підтверджують протиправну діяльність фігурантів. Ми знаємо про передачу готівки до “Л/ДНР” і перерахування коштів підприємствам з окупованих територій. Більше того, ми бачимо, що ті плани, які обговорюють фігуранти (зміна керівників підприємств, відкриття банківських відділень тощо), згодом були реалізовані”, – підкреслив Іван Баканов.

Слідство триває, опрацьовується питання оголошення підозри іншим особам. СБУ продовжує дане розслідування у співпраці з Офісом Генпрокурора і ДБР.

Прокуратура проситиме суд обрати запобіжний захід Медведчуку у вигляді арешту з альтернативою застави в 1 млрд грн.

Йдеться про запобіжний захід у рамках нової пред’явленої Медведчуку підозри у державній зраді і сприяння фінансуванню терористичних організацій.

“Якщо оцінювати все те, що ми почули, сукупність тих матеріалів, які є, я просила б безальтернативний варіант, у вигляді арешту”, – сказав Баканов.

Генпрокурор Ірина Венедиктова уточнила, що “не можна за такою категорією справ іти безальтернативно”.

“Тому прокуратура піде (до суду, – ред.) із клопотанням про тримання під вартою або заставою в 1 млрд грн”, – сказала Венедіктова.

Нагадаємо, 11 травня генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала підозри у державній зраді і замаху на розкрадання національних ресурсів у Криму народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку.

Медведчук після того, як вийшов із Офісу генерального прокурора заявив, що законно підозру йому не вручили.

Зранку 24 червня прокурори і слідчі провели нові обшуки у справі про держзраду Віктора Медведчука.

Нардеп і голова політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медведчук заявив, що Україна використовує російський газ, який закуповує в Європі.

Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду продовжив розгляд справ щодо санкцій проти ТОВ “НОВИЙ ФОРМАТ ТВ” і ТОВ “ТВ ВИБІР”, під час якого виніс рішення витребувати додаткові докази від СБУ і Нацради з питань телебачення і радіомовлення.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE