Politerno > Тернопільщина > Розкрадання при будівництві “Палацу спорту”: ексдиректора фірми посадили… під домашній арешт

Розкрадання при будівництві “Палацу спорту”: ексдиректора фірми посадили… під домашній арешт

  • 8 Жовтня, 2021
  • 2334 Переглядів
  • 0

Запобіжний захід у вигляді домашнього арешту обрали у Тернопільському міськрайонному суді для екс-директора ТОВ “Ювента-Інжиніринг”. Саме це підприємство виграло тендер на будівництво Палацу спорту на просп. Злуки, 3а.

Ухвалою суду від 4 жовтня 2021 Тернопільського міськрайонного суду йому обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічну пору. Директора ТОВ “Ювента-Інжиніринг” підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 4, 5 ст. 191 “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”, ч. 1 ст. 366 КК України “Службове підроблення” саме у справі будівництва скандального Палацу спорту. Захисник та підозрюваний просили захід у вигляді особистого зобов’язання, але отримали відмову. Утім запобіжний захід може змінитись, оскільки на ухвалу подана апеляція.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, кримінальне провадження відкрите ще  4 грудня 2019 року.  

Гроші йдуть – робіт не видно

Нагадаємо, 27 червня 2019 КП “Тернопільський міський стадіон” оголосило тендер на будівництво Палацу спорту із очікуваною вартістю 452 млн 318 тис.864 грн. Виграла його, як писали ЗМІ, столична фірма “з душком” із пропозицією майже на 140 млн грн менше від очікуваної вартості, встановленої замовником. Втім попри гучні заявки міської влади про початок будівництва у 2019, Палацу не з’явилось у Тернополі і у 2021.

У квітні 2021 тернопільські ЗМІ писали, що: “на будівельному майданчику проростає верболіз. З бетонних площадок стирчить арматура, частина вивезена. Жодної будівельної техніки. Подекуди завалений паркан, що дозволяє зайти на територію”

Однак у червні 2021 міськрада на своєму сайті знову повідомила, що “У конкурсі проєктів Тернопіль здобув перемогу та фінансування на будівництво мультиспортивного комплексу “Палац спорту”. У цій новині зазначено, що “у 2020 році за кошти з бюджету Тернопільської громади на будівельному майданчику вдалося провести земляні роботи та звести фундамент. А вже 31 травня 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив розподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток спортивної інфраструктури у 2021 році, відповідно до якого Тернопіль отримав 91,5 млн грн на будівництво багатофункціонального Палацу спорту на просп. Злуки, 3А”.

“” Читайте також: Земля для Яреми. На приватизацію ласого шматка в центрі Тернополя пішло 8 років

Підозрюють, що потягнули 2 млн

Договір на будівництво підписував у 2019 році директор «Ювента Інжиніринг» Омеляненко Юрій Юрійович.

Свого часу журналісти його запитували, за рахунок чого вони зібралась побудувати у Тернополі те, що було запроектовано на 452 млн, маючи всього неповних 308 млн. Утім директор ґрунтовної відповіді не дав. Мовляв, за їхніми розрахунками вони мають вкластись. Однак, незадовго після розмови, на фірмі змінився директор. Ним став Паромський Юрій Анатолійович, який керував фірмою у жовтні 2019 – травні 2021. Він і є підозрюваним у вищезгаданому кримінальному провадженні. 

Як випливає із ухвал, оприлюднених в Єдиному державному реєстрі судових рішень, до виконання робіт з будівництва багатофункціонального Палацу спорту за адресою проспект Злуки, 3а у м. Тернополі ТОВ «Ювента Інжиніринг» було залучено ряд субпідрядних організацій. Вони виконували роботу, здавала акти в грудні 2019, Генпідрядник їх підписував, а для перерахунку коштів уже подавав інші, підроблені акти із вищими цінами. Йдеться зокрема про такі роботи як вивіз грунту, влаштування буроін’єкційних паль. Окрім того, ще був оплачений і пісок, який насправді не закуплявся. В результаті цього всього замовнику були нанесені збитки у 2 млн 176 тис. 298 грн.

Підозру директору столичної фірми висунули у червні 2021, але не могли вручити. 16 липня його оголосили в розшук, а кримінальне провадження призупинили, 9 вересня – відновили. Того ж дня була винесена Тернопільським міськрайонним судом ухвала, якою дали дозвіл “на затримання з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою”. Однак 19 вересня йому обрали запобіжний захід у вигляді застави 681 000 грн. Далі прокурори добивались зміни запобіжного заходу на тримання під вартою, але суд 4 жовтня обрав йому домашній арешт з 22.00 по 6.00 з покладанням обов’язків.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE