Politerno > Україна і світ > У Чилі почали процедуру імпічменту президента після публікації Pandora Papers

У Чилі почали процедуру імпічменту президента після публікації Pandora Papers

  • 14 Жовтня, 2021
  • 528 Переглядів
  • 0

Після оприлюдненого досьє Pandora Papers, чилійська опозиція ініціювала процедуру імпічменту президента Себастьяна Піньєри.

У матеріалах досьє йдеться про можливі порушення при продажу гірничодобувної компанії за участі фірми, якою володіють діти політика, повідомляє France 24.

Зокрема, конгресмен Томас Хірш під час висування обвинувачень заявив, що Піньєра використовував свою владу в особистих цілях.

Опозиція вдалася до такого кроку після того, як 8 жовтня прокуратура Чилі почала розслідування за позовами, пов’язаними з продажем компанії Dominga у 2010 році, під час першого президентського терміну Піньєри. Це розслідування ґрунтувалось на даних Pandora Papers – великої кількості звітів про приховані багатства світових лідерів, виявлені Міжнародним консорціумом журналістів (ICIJ).

За даними розслідувачів, родина президента продала свою частку в проєкті рудника Dominga його близькому другу і діловому партнеру Карлосу Альберто Делано. Розслідування виявило докази, які дозволяють припустити, що угода містила пункт, який вимагає від уряду не посилювати заходи з охорони навколишнього середовища в районі, пропонованому для розгортання шахти на півночі Чилі.

Державна прокуратура Чилі заявила, що почне розслідування можливих звинувачень в корупції і податкових порушеннях, пов’язаних з продажем підприємства.

Піньєра, який є одним із найбагатших людей Чилі, відкинув звинувачення на свою адресу і заявив, що з нього були зняті звинувачення в ході розслідування 2017 року.

Нагадаємо, на дані Pandora Papers відреагували уряди або правоохоронці в Чехії, Пакистані, Австралії та Великій Британії.

Україна є світовим лідером за кількістю політиків, які використовують офшорні схеми – в документах Pandora Papers фігурують 38 людей. На другому місці Росія, там удвічі менше. 

Як заявила генпрокурорка Ірина Венедіктова, інформація щодо “Приватбанку” з розслідування “Слідства.Інфо” про офшорні компанії і відмивання коштів давно відома слідству.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE