Politerno > Україна і світ > ВАКС виправдав ексміністра інфраструктури Омеляна – САП оскаржить вирок

ВАКС виправдав ексміністра інфраструктури Омеляна – САП оскаржить вирок

  • 18 Жовтня, 2021
  • 609 Переглядів
  • 0

Вищий антикорупційний суд виправдав ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує у вчиненні незаконних дій, які призвели до недоотримання державним бюджетом 30,4 млн грн.

Про це йдеться у рішенні Вищий антикорупційний суд (ВАКС).

“Володимира Омеляна визнати невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 211 Кримінального кодексу України та виправдати у зв’язку з відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення”, – зазначено у рішенні.

Колегія суддів ВАКС 18 жовтня виправдала й визнала невинуватим колишнього міністра інфраструктури у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 211 КК України (видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах).

Вирок може бути оскаржений до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду упродовж 30 днів з дня проголошення.

Раніше суд обмежив адвокату Омеляна терміни на ознайомлення з матеріалами слідства.

Після цього САП скерувала до суду справу ексміністра інфраструктури.

25 червня минулого року слідчий суддя Вищого антикорупційного суду обрав колишньому міністру інфраструктури запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

За версією звинувачення, Омелян у 2017 році видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна рада, а не міністр.

До того ж, Міністерство фінансів виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів у державний бюджет. Про що Мінфін інформував міністра інфраструктури неодноразово.

Рішення Омеляна про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30 мільйонів 400 тисяч гривень: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. Ці дані підтвердила Держаудитслужба та судова експертиза. 

Міністерство інфраструктури згодом визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржить виправдальний вирок колишньому міністру інфраструктури Володимиру Омеляну.

“Прокурор САП не погоджується з виправдувальним вироком та оскаржить його у суді апеляційної інстанції”, – зазначили в САП.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE