Politerno > Україна і світ > Транзит російського газу через ГТС України впав на 20%

Транзит російського газу через ГТС України впав на 20%

  • 5 Листопада, 2021
  • 844 Переглядів
  • 0
транзит газу

Транзит газу українською ГТС до країн Європи у жовтні становив 2,63 мільярда кубометрів, що на 623 мільйони кубометрів нижче порівняно з показниками вересня.

Про це йдеться в повідомленні “Оператора ГТС”.

Транзитні обсяги до Словаччини збільшились на 6% – до 2,12 млрд кубометрів порівняно з вереснем 2021 року. Поставки газу до Словаччини становили 80% від загальних обсягів транзиту.

Також “Оператор ГТС України” протранспортував 342 млн кубометрів газу до Польщі (+3% порівняно з вереснем) та 176 млн кубометрів (-9%) до Молдови. Усі транзитні поставки газу з РФ до країн Європи не перевищували заброньовані річні потужності.

За результатами бронювання потужностей української ГТС на платформах RBP та GSA, на жовтень 2021 року “Газпром” не лише не бронював додаткові транзитних потужностей, але й суттєво знизив використання заброньованих річних потужностей. 

Заявки на транзит російського газу до Угорщини не надходили з 1 жовтня.

У результаті середньодобові обсяги транспортування російського газу через територію України у жовтні знизились до 86 млн кубометрів. Це нижче мінімального обсягу згідно чинної транзитної угоди.

Транзит природного газу через Україну за 10 місяців 2021 року становив 35,3 млрд кубометрів, а середньодобовий обсяг транспортування – 115,9 млн кубометрів.

Всього до Словаччини надійшло 22,43 млрд кубометрів газу, до Угорщини – 6,8 млрд кубометрів, до Польщі – 3,23 млрд кубометрів, до Молдови – 2,44 млрд кубометрів та до Румунії – 0,39 млрд кубометрів.

Нагадаємо, 29 жовтня на чільному європейському хабі TTF ціни на газ впали нижче 800 $ за тисячу кубів після обіцянок Росії збільшити запаси газу у сховищах з листопада.

Як заявив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу за результатами засідання РНБО, газотранспортна система України здатна прокачувати набагато більші обсяги газу, ніж це передбачено чинним контрактом з російським “Газпромом”. Україна готова транзитувати додаткових 55 млрд куб. м газу до ЄС за “спеціальними умовами”.

Російська Федерація готова збільшити транзит газу через Україну, якщо Єврочоюз збільшить закупівлі, а Київ запропонує конкурентні умови транзиту.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE