Politerno > Україна і світ > Росія обіцяє збільшити запаси газу в Європі – ціни впали на 18%

Росія обіцяє збільшити запаси газу в Європі – ціни впали на 18%

  • 29 Жовтня, 2021
  • 623 Переглядів
  • 0

У п’ятницю, 29 жовтня, на чільному європейському хабі TTF ціни на газ впали нижче 800 $ за тисячу кубів після обіцянок Росії збільшити запаси газу у сховищах з листопада.

Про це повідомляє Financial Times, дані лондонської біржі ICE Futures.

У четвер, 28 жовтня, президент Росії Владімір Путін дав розпорядження очільнику Газпрома Олексію Міллеру збільшити з листопада закачування газу до підземних сховищ компанії у Європі.

Так, грудневі ф’ючерси 29 жовтня впали у ціні на 17,8%. Середні котирування 28 жовтня становили 77,4 євро за МВт-год (950,73 дол за тисячу кубів). Вже 29 жовтня мінімальна ціна на торгах становила 63,6 євро за МВт-год, або 669 доларів за тисячу кубометрів.

Водночас газові трейдери обережно ставляться до таких обіцянок, адже досі поставки до західної Європи заледве збільшилися.

За даними FT, головне газове сховище Газпрому у Німеччині, та одне з найбільших у Європі, було заповнене лише на 10% минулого тижня. Найбільше сховище в Австрії – на 20%. Усе це відбувається на тлі входження Європи в опалювальний сезон 2021/2022 років.

Як повідомляє Euronews, імпорт газу країн Євросоюзу залежить від російського блакитного палива на понад 40%.

Нагадаємо, в Україні споживачі, які залишилось без постачальника газу, сплачуватимуть за нього 7,96 грн за кубометр замість 16,56 грн у жовтні.

Як заявила лідер фракції ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко, для України не існує ніякого європейського газу, вона завжди користувалася російським, який постачали через європейського посередника, який сьогодні не відомий, тому що розслідування зі зміною президента не відбулося



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE