Politerno > Україна і світ > Україна у Лондоні підписала договір про кредит у 1,7 млрд фунтів

Україна у Лондоні підписала договір про кредит у 1,7 млрд фунтів

  • 13 Листопада, 2021
  • 518 Переглядів
  • 0

Посол України у Великобританії Вадим Пристайко за дорученням уряду підписав українсько-британську рамкову угоду, яка передбачає виділення коштів на будівництво восьми ракетних катерів, придбання у Сполученого Королівства двох тральщиків і створення в нашій країні двох військово- морських баз. 

Про це інформує ZN.UA.

Йдеться про кредит на суму 1,7 млрд фунтів стерлінгів, наданий Україні Великобританією на десять років.

Кредит надається на десять років, а кошти мають піти на потреби ВМС, які мають бути готові до російської агресії у Чорному та Азовському морях.

Нагадаємо, що домовленостей щодо розвитку та зміцнення Військово-морських сил України було досягнуто рік тому. Під час торішнього візиту Зеленського до Сполученого Королівства було підписано меморандум про посилення співпраці між Україною та Великобританією у військовій та військово-технічній сферах. Меморандум передбачав залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства (UKEF) у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів. А цього літа в Одесі було підписано меморандум про проєкти морського партнерства між консорціумом промисловості Великобританії та ВМС України.

Підписана у Лондоні угода деталізує фінансову сторону домовленостей України та Великобританії.

За лаштунками минулорічного візиту Зеленського, як виявилося, трапилися не тільки приємні для президента (та його оточення) моменти.

Поки преса описувала рандеву подружжя Зеленських із принцом Вільямом і Кейт Мідлтон, а експерти обговорювали підписані документи, глава Української держави провів зустріч, яку британці й українці не збиралися афішувати, — з новим главою МІ-6 Річардом Муром. Як стало відомо ZN.UA з джерела, що заслуговує на довіру, саме шефові МІ-6, який по роботі знає про багато скелетів українців, захованих у британських шафах, Вайтхолл доручив донести українському президентові меседжі, які через низку причин не хотів озвучувати Джонсон.

На зустрічі Зеленського з Джонсоном говорили про Росію, Донбас, економічне співробітництво, інвестиції, реформу судів тощо. А на закритій зустрічі, в якій з українського боку, крім президента, брав участь глава СБУ Іван Баканов (але були відсутні представники ОП), глава МІ-6 обговорював такі три основні теми.

Перша — атаки української влади на антикорупційні органи в Україні й прагнення офісу президента взяти під свій контроль САП, НАБУ, Офіс генерального прокурора, а також судові інстанції. Друга — ситуація на Сході й дії Росії. І, нарешті, третя (що стосується, зокрема, й російської тематики) — оточення Зеленського, не тільки офіційне, а й неформальне, яке має значний вплив на главу Української держави.

Закритість зустрічі була продиктована саме обговоренням персон із оточення Володимира Зеленського: британці бачать, як витікає інформація з України. Зазначимо, що раніше тему найближчого оточення президента на переговорах із главою Української держави порушували американці. Але їхній кейс був тиском на владу. А у британців це було попередженням. На той випадок, якщо Зеленський не до кінця усвідомлює дії людей, із якими його асоціюють.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE