Politerno > Україна і світ > Чому Устінова зненацька розразилася критикою у бік Ахметова та Єрмака

Чому Устінова зненацька розразилася критикою у бік Ахметова та Єрмака

  • 19 Листопада, 2021
  • 677 Переглядів
  • 0
Єрмак і Устінова

Народна депутатка Олександра Устінова з депутатського об’єднання «Справедливість» звинуватила Ріната Ахметова у підкупі депутатів від коаліції «конвертами» та «можливістю ходити на його телеканали». Також, західним ЗМІ вона розповіла, що голова Офісу президента Андрій Єрмак не бореться з українськими олігархами, а працює на них.

«54 тисячі українців щороку помирають через хвороби, викликані забрудненням повітря. За останні кілька років кияни відчули на собі смог, з якими щодня живуть мешканці промислових районів. Але тричі Верховна Рада провалила законопроект, який має врегулювати забруднення повітря в Україні. На жаль, ахметівське лобі виявилося сильнішим за совість депутатів… Наступного тижня профільний комітет розглядатиме мій законопроект 6004, який має за наступні 13 років модернізувати українську промисловість згідно з європейськими стандартами. Сподіваюся, що життя українців все ж таки переважить над конвертами Ахметова і можливістю ходити по його каналам й піаритися», — написала нардеп у своєму Facebook.

Схожу думку Олександра Устінова висловила і в коментарі західним ЗМІ щодо «закону про олігархів», ухваленого парламентом та підписаного президентом Володимиром Зеленським 5 листопада.

«В Україні знають, що Андрій Єрмак на догоду і за вказівкою українських олігархів, серед яких Рінат Ахметов та Ігор Коломойський, змінив і за сприяння президентської фракції, яку контролює Офіс Президента, вніс правки до закону, спрямованого проти них. Ці зміни повністю нівелюють цей закон і роблять його неробочим і навіть абсурдним. Закон ухвалений поспішно, містить правові казуси і, по суті, є декларативним», – прокоментувала Олександра Устінова ухвалений антиолігархічний закон вашингтонському виданню The Washington Mail.

Як повідомляли ЗМІ з посиланням на джерело у фракції «Голосу», у США скасували всі зустрічі з Олександрою Устіновою через її дії та контакти з Офісом президента та Андрієм Єрмаком. Тому у фракції не виключають, що різка зміна риторики Олександри Устінової пов’язана з бажанням «перевзутися і всидіти на 2 стільцях»: і отримати гроші, і не розгубити підтримку західних кураторів.

“Вони сидять на грошах на округи. Олександра Устінова з Трухіним не розходяться у залі. Це суто політичне гасіння», — сказав виданню «Коментарі» незмінний лідер фракції «Голос» у Верховній Раді Ярослав Железняк, який минулого тижня зустрівся у Вашингтоні із представниками Atlantic Council of US та представниками Держдепу США.

Сам законопроект №6004, автором якого є Олександра Устінова та депутати об’єднання «Справедливість», які відкололися від фракції «Голос», жорстко розкритикували в Європейській Бізнес Асоціації.

«Законопроект №6004 майже повністю дублює тричі провалений народними депутатами законопроект №4167, який після доопрацювання до повторного першого читання так і не врахував основних зауважень стейкхолдерів, у тому числі бізнесу. Серед таких зауважень: двозначність трактувань деяких положень, вибіркова імплементація положень Директиви 2010/75/ЄС, нереалістичні терміни переходу на нові амбітні екологічні стандарти без урахування європейського досвіду, а також основна проблема, яка ставить під удар реалізацію всієї реформи – це відсутність доступу фінансування, що було передумовою успішної реалізації реформи у міжнародному середовищі», — вважають експерти ЄБА.

Як відомо, раніше Железняк звинувачував колишніх колег зпо “Голосу” у роботі на Офіс президента. За словами Железняка, Олександра Устінова та депутати її групи синхронно голосують із «Слугами народу» за законопроекти, у тому числі про олігархів, у порушенні регламенту, а також підтримали відставку Дмитра Разумкова, за що головою фракції за домовленістю з ОП мала стати Устинова.

Устінова також виконує вказівки ВП, виступаючи їхнім рупором, у тому числі в офшорній справі щодо Зеленського.

За словами джерела в ОП, за потрібні голосування Олександра Устінова отримала тимчасовий імунітет у кримінальних справах щодо неї та її «колег». Йдеться про розкрадання частини $143 млн.  коштів міжнародної фінансової допомоги. Також НАЗК не помічає приховування коштів чоловіком Олександри Устінової Олексієм Яцюком. Як писали ЗМІ, вона не задекларувала зарплату та грошові заощадження готівкою свого чоловіка Олексія Яцюка, посилаючись на те, що «член сім’ї не надав інформації». Український журналіст Сергій Іванов припустив, що у такий спосіб політик могла спеціально приховати відомості.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE