Politerno > Україна і світ > Грузія відхилила вимогу Росії щодо зупинки розширення НАТО

Грузія відхилила вимогу Росії щодо зупинки розширення НАТО

  • 11 Грудня, 2021
  • 854 Переглядів
  • 0
Грузія - НАТО

МЗС Грузії вважає неприйнятною вимогу Росії до НАТО відкликати свою обіцянку щодо майбутнього членства України та Грузії, дану в 2008 році на бухарестському саміті.

Про це йдеться у заяві міністерства, яку наводить “Грузия Online“.

У Тбілісі наголошують, що жодна третя країна не може вплинути на це рішення.

“Вступ до НАТО – суверенне рішення Грузії, яке ґрунтується на непохитній волі більшості населення Грузії. Ця мета також відображена у Конституції Грузії”, – йдеться у заяві. 

У міністерстві наголосили, що рішення, ухвалене на саміті у Бухаресті, повторювалося на всіх самітах НАТО, проведених після 2008 року, а в комюніке на саміті НАТО в Брюсселі у 2021 році наголошується, що союзники вважають неприйнятним втручання будь-якої третьої сторони у визначення зовнішніх пріоритетів країн.

“Враховуючи вищевикладене, будь-яка заява, зроблена третьою стороною щодо перегляду рішення Бухарестського саміту, яка суперечить фундаментальним принципам та нормам міжнародного права, є неприйнятною для міністерства закордонних справ. 

Водночас слід наголосити, що головним викликом європейської та євроатлантичної архітектури безпеки сьогодні є дії Російської Федерації, які виявляються в окупації та анексії територій сусідніх суверенних країн, нехтуванні базовими принципами міжнародного права та невиконанні взятих на себе зобов’язань”, — йдеться у заяві МЗС Грузії.

МЗС Росії напередодні оприлюднило вимогу до НАТО скасувати обіцянку 2008 року щодо членства України і Грузії в Альянсі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг відкинув цю вимогу.

Нагадаємо, керівник МЗС РФ Лавров заявив, що НАТО та ЄС “загрожують Росії”, а Україну “треба змусити” виконати мінські угоди.

Як заявив глава Мюнхенської конференції Вольфганг Ішингер, Україні варто орієнтуватися на Фінляндію, яка є членом Євросоюзу, але не входить до НАТО.

Східноєвропейські країни критично поставилися до пропозиції президента США Джо Байдена провести зустріч кількох країн НАТО з Росією для обговорення напруженості вздовж кордонів України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE