Politerno > Україна і світ > “НАТО ніколи не давав обіцянок не розширюватися”, – Столтенберг відповів Путіну

“НАТО ніколи не давав обіцянок не розширюватися”, – Столтенберг відповів Путіну

  • 24 Грудня, 2021
  • 797 Переглядів
  • 0

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг спростував заяви Кремля, щодо обіцянок Альянсу не розширюватися, зокрема на Схід.

Про це він сказав в інтерв’ю DPA.

“НАТО ніколи не давав обіцянок не розширюватися. Власне в установчому договорі нашої організації зазначено, що будь-яка європейська країна може стати членом альянсу. По-друге, є документи, що стосуються 70-х і 90-х років – Гельсінський Заключний акт, Паризька хартія, установчий акт Росія-НАТО та багато інших договорів, – які ясно дають зрозуміти, що країни мають право обирати свій власний шлях”. – сказав Столтенберг.

Він нагадав, що це є основним принципом європейської безпеки, під яким підписалася і Росія.

“І союзники категорично заперечують, що будь-коли обіцяли щось подібне. Сам колишній президент Горбачов сказав, що тема розширення НАТО ніколи не порушувалася до возз’єднання Німеччини”, – додав Столтенберг.

Президент РФ Владімір Путін 23 грудня під час щорічної пресконференції в черговий раз повторив міф про те, що НАТО “обдурив” ​​Росію послідовними хвилями розширення з часів холодної війни.

Як відомо, 17 грудня МЗС РФ оприлюднило “проєкти договорів” про фактично розподіл сфер впливу у Європі, які Москва хоче підписати з Північноатлантичним альянсом та з США. 

В одному з пунктів Росія пропонує країнам НАТО взяти на себе зобов’язання, що “виключають подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав”. 

Москва пропонує Вашингтону переговори щодо “гарантій безпеки” виключно на двосторонній основі, вважаючи, що залучення інших країн позбавить їх сенсу.

18 грудня, у МЗС Росії заявили, що у Заходу “є два шляхи” – або прийняти пропозицію РФ (погодитися з умовою, що Україна не вступить до НАТО), або “мати справу з військово-технічною альтернативою”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE